Biblioteket på Krona er en dundrende suksess

Barneavdelingen på Kongsberg bibliotek

Barneavdelingen på Kongsberg bibliotek Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Aldri har så mange mennesker brukt Kongsberg bibliotek. Ingen bibliotek i fylket er i nærheten av å bli brukt like mye.

Flere besøker og låner på biblioteket

Statistikken for 2016 viser at Kongsberg bibliotek har hatt en oppsiktsvekkende økning i besøk og utlån:

•Biblioteket hadde nesten en halv million flere besøk i 2016 enn i 2014

•25 000 personer besøkte biblioteket på søndager

•Hver innbygger lånte i snitt 2,3 bøker

Sentral plassering og åpne dører

Antall besøk i Kongsberg bibliotek har økt fra 124 000 til imponerende 600 000 i året. Sentral plassering i et flerbrukshus gjør det enklere for innbyggerne å bruke et bredt spekter av tilbud og tjenester:

•Personer som før ikke besøkte biblioteket kommer nå innom når de likevel er på Krona

•Minoritetsspråklige som går på Norsksenteret har stor nytte av at biblioteket ligger i etasjen over

Det har også hatt stor betydning at Kongsberg bibliotek tilbyr åpne dører fra morgen til kveld (07-22) hver dag hele året. De gode åpningstidene fører til at flere innbyggere kan benytte seg av biblioteket når de har anledning eller behov.

Kongsberg viser vei i Buskerud

Til tross for at behovet for lesekompetanse aldri har vært større, er den nasjonale tendensen at det lånes færre bøker på norske bibliotek nå enn før. I resten av Buskerud ble det lånt ut 16,5 prosent færre bøker i 2016 enn i 2014. I Kongsberg var det tvert om, her ble det lånt ut 12,5 prosent flere bøker i 2016.

Den positive utviklingen har ikke skjedd av seg selv, men takket være bevilgninger og beinhard prioritering. Kongsberg er nå den kommunen i Buskerud som bruker mest penger til innkjøp av bøker.

Det lønner seg å satse på biblioteket

Den positive utviklingen i utlån og besøk gir store gevinster for enkeltmennesker og for lokalsamfunnet. Her er tre eksempler:

1.8000 flere lånte barnebøker betyr at mange flere barn har lest bøker eller blitt lest høyt for. Bak tallene ligger uendelig mange verdifulle opplevelser, i tillegg til at barna blir gode lesere, nysgjerrige på livet og sultne på kunnskap.

2.285 flere lånte lærebøker for videregående skole betyr at mange flere har fått hjelp til å ta opp fag og komme seg videre i et utdanningsløp. På sikt bidrar dette til at flere unge fullfører videregående skole og deltar i arbeidslivet.

3.170 flere lånte norskopplæringskurs betyr at flere minoritetsspråklige har fått styrket sine norskkunnskaper. Mange deltar også på språkkafé eller strikkekafé på biblioteket, noe som bidrar ytterligere til integrering og folkehelse

Biblioteket er et tredje sted

Biblioteket på Krona har lykkes i å bli et tredje sted for innbyggerne på Kongsberg. Et sted som ikke er hjemme, på skole eller jobb, men som føles like trygt som hjemme. På biblioteket kan du gå for å treffe andre, få inspirasjon eller lære noe nytt. Du kan komme alene eller sammen med andre, kanskje for å spille eller lese med barn eller barnebarn eller høre et foredrag. Biblioteket er ett av få steder der du fortsatt kan komme helt gratis, uten at noen krever noe av deg. Kongsberg har fått et bibliotek som ruster både enkeltmennesket og Kongsberg-samfunnet for fremtiden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.