Hvor mørkt er egentlig «mørket på Raumyr»?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg har tidligere kritisert Laagendalsposten for å publisere to leserbrev som begge inneholdt grov sjikane av mer enn tusen medlemmer i facebookgruppen Nei til 1000 "flyktninger" på Raumyr. Det følgende er mitt tilsvar til selve sjikaneringen fra Toril Mesna (SV) og Julian Skar.

Når det gjelder facebookgruppen og dens innhold henviser jeg til mitt svar til Gernot Ernst, og anbefaler de som måtte være interessert om å lese dette (i kommentarfeltet under mitt forrige leserbrev på nett).
 

Tør jeg minne om hva en politisk debatt egentlig dreier seg om

I tillegg til spørsmålet fra Ernst ble det også stilt spørsmål ved om folk må splittes når de er uenige i en sak, og om vi skal slutte å debattere politiske saker. Dette spørsmålet gir meg en glimrende anledning til å få dette klinkende klart en gang for alle:

En debatt defineres som en drøfting, diskusjon eller meningsutveksling mellom to eller flere mennesker. Legg spesielt merke til ordet meningsutveksling. En meningsutveksling er ikke det samme som å sjikanere sine meningsmotstandere og kalle dem for brune rasister, nazister og «representanter for mørke krefter». Respekterer man dette vil det heller ikke bli splittelse. Til eksempel følte jeg meg ikke spesielt splittet da Ernst stilte meg et helt legitimt spørsmål som jeg svarte på. Når noen derimot henger meg ut som en brun rasistisk nazist for åpen scene, da blir jeg ikke bare splittet. Jeg blir faktisk rasende!

Det bør herske liten tvil om at asylordningen slik den fungerer per i dag også innebærer enkelte ganske alvorlige problemstillinger. Jeg tør be om respekt for at enkelte har behov for å diskutere disse problemstillingene uten å bli beskyldt for å være brune rasister, nazister og «representanter for mørke krefter». Vi kan heller ikke forvente en eventuell løsning på helt reelle problemstillinger ved å legge lokk på disse og late som om de ikke finnes.

Noen kjappe definisjoner – vit hva du snakker om!

Når det gjelder dette «mørke krefter» som jeg beskyldes for å representere, så er det mulig jeg har lest om noe slikt i Donald Duck & Co. som liten. Utover en eventuell tilnærming i tegneserieform må jeg innrømme at jeg ikke helt forstår betydningen. Uansett høres det ikke spesielt hyggelig ut.

Begrepet rasisme er tradisjonelt forstått som en oppfatning eller sett av holdninger som tar utgangspunkt i at mennesker kan deles inn i distinkte «raser», og at disse kan rangeres etter deres verdi (Store Norske Leksikon). Så vidt jeg vet er begrepet i senere tid utvidet til også å omfatte kulturell og religiøs bakgrunn.

Begrepet høyreekstremisme er en samlebetegnelse på partier og bevegelser til høyre for de konservative og borgerlige partiene i det parlamentariske systemet. Begrepet er gjerne avgrenset til bevegelser som er åpent anti-demokratiske og som forfekter eller aksepterer voldsbruk som politisk virkemiddel. Betegnelsen høyreekstremisme inkluderer både nynazisme og nyfascisme (Store Norske Leksikon).

Nazisme er i første rekke en aggressiv, rasebasert nasjonalisme, en ytterliggående antisemittisme og en mistillit til de demokratiske styreformene. Denne nasjonalsosialistiske bevegelsen utgikk fra en politisk sekt i München, Deutsche Arbeiterpartei, som var stiftet i 1919. Adolf Hitler overtok ledelsen i 1921 og stod bak drapene på mer enn seks millioner jøder i perioden 1938–45 (Store Norske Leksikon).

Det å kalle noen for «brun» i Norge i dag er i prinsippet det samme som å kalle noen for høyreekstrem og/eller nazist. Vår krigshistorie tatt i betraktning er «nazist» noe av det absolutt verste man kan kalle en nordmann.

Det er særdeles kritikkverdig at vår «uavhengige» lokalavis tillater at mer enn tusen medlemmer i en facebookgruppe, meg selv inkludert, henges ut og stigmatiseres som rasister, høyreekstreme og nazister og dermed også tilhengere av et folkemord som krevde mer en seks millioner menneskeliv under 2. verdenskrig.

Vanskelig skal det også gjøres å forklare et barn at mamma og pappa ikke er nazister som støtter det største folkemordet i vår nyere historie når det har stått i «selveste» avisen! (Min egen sønn har forresten lært at han ikke kan stole på det som står i avisen, og ikke SV-politikere heller for den saks skyld).

Og igjen til alle dere «representanter for de gode krefter», dere «skikkelige folk» som både skriver og applauderer leserbrev som inneholder grov sjikane av andre mennesker: Tenk dere om!

Avslutningsvis vil jeg be om at Laagendalsposten forholder seg til både Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten i fremtiden.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags