VARSKO: Byens stolthet – håndballjentene – er i ferd med å miste sin drøm og man sitter i stolen og tror at naboen redder oss!

Det er det faktum at Norges Håndballforbund (NHF) vil droppe byens stolthet ett hakk ned i januar, om det ikke er positiv kapital 31.12.18.

Folkens, Skrim Håndball Elite er i ferd med rykke ned!
Dette har mange visst om lenge, men det virker ikke som ”noen” tar ansvar.

Jeg peker noen fingre. Om de skal gå til næringsliv, ansvarlige styrer, kommune og andre vet jeg ikke. Men uten å "kritisere" er det vanskelig å få oppmerksomhet. 

Hvis det stemmer at vårt elitelag ikke mottar støtte fra idrettslaget IL Skrim, tross at de har Skrim-logoen på brystet, så er det vel verdens dårligst betalte avtale? Klubben får en egen organisasjon til å markedsføre et idrettslag i Norge uten vederlag. Her blir så fall noen lurt.

I alle kommersielle situasjoner må det både gis og tas, og ettersom IL Skrim anser håndball-jentene til å være kommersielt, så må det også gis. Leste forøvrig at organisasjonen måtte betale over 70.000 kr mer enn "nødvendig" for leie av hall (av Kongsberg kommune) når det ble arrangert Dansegalla. Gallaen var til inntekt for å "redde" elitesatsingen. Noen andre som synes det skurrer?

Man skal være forsiktig med å spå fremtiden, men en ide kan være å skille ut elite-satsningen og kalle det KONGSBERG HÅNDBALL?.
For å bli ”utnyttet” av et hovedstyre er så fall lureri. Merk at påstandene er hypotetiske.


Forestill oss at det ikke tas ansvar og hva skjer så?
Nå må man tenke konsekvenser, og jeg krise-maksimerer. Hvis ikke er nisse-luen godt nedenfor nesetippen.

Rekruttering: Alle vet at forbilder rekrutterer. Hvem digger (like mye) det laget som datt ned ett nivå i serien, uansett om det gjaldt penger?

Omdømme: – Velkommen til Kongsberg. Byen som ikke klarte å skrape sammen 208.000 i desember 2018. Hvor er strategien til kommunen? Det snakkes om arbeidsplasser, men ikke et pip om hva de som skal gjøre utenom arbeidstid. Det er stor forskjell på manglende og negativ omdømme, og her må kanskje Kongsberg tenke i nye baner. Alle vet at idrett (bredde så vel som topp) skaper et godt omdømme. Det må begeistres.
Håper derfor det er siste gang at leserinnlegg om lokal (topp)idrett kan virke som motsatt av begeistring, for det er absolutt ikke motiverende for noen parter. 

Motivasjon og frivillighet: Utøvere, apparat og med flere. Hvem orker å tenke toppidrett hvis de er redd for økonomien til støtteapparatet? Det koster mer enn nok allerede. De stikker kanskje til noe annet om ikke deres klubb, næringsliv eller lokalsamfunn bidra? Det er nok av klubber i omkretsen som ha vil spillere, ellers hadde de ikke de blitt ”head huntet ” til Sølvbyen i forrige sesong.

Norges grunnleggende filosofi i idretten: Alle frivillige som jobber stort og smått. Har solgt pølser og vafler, og gjort alt man tar som en selvfølge når man går på et arrangement. De du møter med ett bredt smil på kampene. Denne motivasjonen blir redusert, uansett smilene du blir møtt med i neste års serie.
PS! Glemte de 90 prosentene som utgjør all arbeid bak treninger - og treningsarenaer.

Digresjon: Jeg tror, dog uten garanti, at NMK Kongsberg hadde sin glanstid i 2002-2006, mye på grunn av at det var veldig mange lokale krefter som bidro, og ikke minst at vi viste frem dette gjennom arrangementer hvor helter som Ailo Gaup og Øystein Kjørstad kunne møte sine fans på hjemmebane. Kongsberg hadde faktisk verdensmestere. Man skal aldri sammenligne prestasjoner, men vi var priset som hadde disse to utrolige flotte menneskene. Ta aldri en utøver for gitt! Og bak en utøver så står det utallige frivillige.
Ta hvert fall aldri de for gitt!

På og i Kongsberg har vi hatt skihopp, basket, håndball, snøbrett, motorsport med flere – og et helt eventyrlig mangfold innen idretten. Etter tiår som entusiast og frilans-journalist, så kjenner man (neppe) ikke til noe sted som bryr seg mer om idretten enn Kongsberg.

Derfor føles det uvirkelig at vi nå står i en posisjon der vi lar dette kan skje. 

Det er ett ordtak som sier at uten forandring vil det ikke kunne bli forbedring.
Så hva kan og bør forandres i Kongsberg, slik at vi får begeistring på alle arenaer (teknologi, idrett, kultur med mer)?