- Jeg skulle ønske vi kunne sette behov foran teknologi når vi kommuniserer

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevHva er egentlig poenget med teknologi? Og hvorfor har folk så mange meninger om Teknologibyen Kongsberg?

Kongsberg bys historie starter med sølvet. Kongen ville ha sølvet ut av fjellet, og folk kom fra flere kanter av verden for å løse utfordringen. Teknologien var viktig for å få det til, men behovet var å få ut sølvet. Folkene som løste behovet dannet etter hvert byen Kongsberg.

Senere i Kongsbergs historie, når det ble slutt på sølvet, var det et stort behov for å erstatte arbeidsplasser som gikk tapt når sølvet forsvant. Ideen som viste seg å ha størst effekt var oppfinnelsen av et nytt gevær, som ble starten på Kongsberg Våpenfabrikk. Teknologien var igjen viktig for å få laget geværet, men behovet var å sikre bedre levestandard for folk i Kongsberg.

Enda senere i Kongsbergs historie fikk Kongsberg Våpenfabrikk store økonomiske problemer, og tusenvis av arbeidsplasser var i fare for å forsvinne. Noen kloke hoder løste situasjonen, og resultatet ble opprinnelsen til mange av de bedriftene som er viktige for Kongsberg i dag.

Folkene som jobber i disse bedriftene har vært, og er, dyktige. De lager fortsatt produkter som er blant de beste i verden innenfor sine nisjer. Blant annet fordi de har funnet opp og tatt i bruk ny teknologi. Men, behovet er fortsatt ikke teknologien i seg selv. Behovet er å utvinne olje, sikre god navigasjon for skip, og sikre mennesker. Bare for å nevne noen av de behovene Kongsberg-bedrifter løser over hele verden.

Så hvorfor gidder jeg å bruke tid på å skrive dette her. Jo.

Jeg synes at for mye av debatten på Kongsberg i dag handler om teknologi. Enten det gjelder skilting, visjon eller strategiplaner. Teknologi er viktig, men det er et middel og ikke et mål. Jeg skulle ønske vi kunne sette behov foran teknologi når vi kommuniserer! Hva slags behov har Kongsberg, Norge og verden nå? Hvilke behov har vi på Kongsberg mest lyst til å løse, hva er det som gir oss mest energi? Hva er de viktigste behovene der ute? Er det å sikre velferden vi har, økt effektivitet, enda bedre levestandard, eller er det noe helt nytt?

Overskrifter som handler om autonomi, 5G og annen teknologi er spennende for mange, men jeg tror det er vesentlig for Kongsberg at vi blir enda flinkere til å gi eksempler på hva denne teknologien kan brukes til, og hvilke viktige behov den kan løse. Fordi behovene og løsningene er noe folk flest kan kjenne seg igjen i. Og, hvis dette kommuniseres riktig kan vi skape en felles stolthet av at vi på Kongsberg klarer å løse viktige samfunnsbehov. Først da tror jeg begrepet Teknologibyen Kongsberg kan gi mening for alle.

Folk og bedrifter på Kongsberg har bidratt sterkt til det Norge vi kjenner i dag, og det er rimelig sikkert at vi også kan bidra med fantastiske løsninger på framtidige behov. Vi har jo både kulturen, kunnskapen og teknologien som skal til for å fikse det. Derfor blir det spennende å se hvilke samfunnsbehov vi velger å løse i framtiden.

Stein Tore Johnsen

Gründer og Kongsbergpatriot

Kongsberg

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags