Åpent brev til redaktør Jørn Steinmoen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevJeg ble noe forstemt da jeg så alle angrepene på Kjell Gunnar Hoff i avisa 30.03. Noen viste muligens politisk vett, og tenkte at her var det et velkomment tabbeutsagn fra en politisk motstander. Andre bekreftet kanskje det gamle ordhellet ‘Det er vondt når vettet vantar». Ikke vet jeg, men det er nok slikt en må tåle å lese i ei lokalavis. Det blir imidlertid annerledes når du på lederplass også deltar i koret. På lederplass gis til kjenne hva avisa står for.

Og du ber altså på lederplass Hoff legge seg flat og beklage sitt nå kjente utsagn om universitetsbyen Kongsberg. Er det god tone å kreve slikt av en meningsmotstander? Er det god debattskikk? Jeg er uenig med deg, men jeg ville ikke finne på å be deg om å legge deg flat. All denne flatlegginga, bør vi ikke iallfall vente til været blir mer sommerlig? Tilbake til alvoret; bør ikke en redaktør gå foran og vise hva god debattskikk er?

Mitt anliggende her er altså ikke å forsvare Hoff, det greier han utvilsomt selv, det er debattformen jeg er opptatt av. Nå har vi i Norge betydelig verre eksempel på dårlig «debatt» enn det vi ser i Laagendalsposten. Jfr kommentarfeltene til enkelte politikere på høyresida. Hoff blir f.eks. ikke bedt om å dra tilbake dit han kommer fra; altså disse store og bedrevitende universitetsmiljøene. Nok om det.

Hoffs «tabbe», hans «oppsiktsvekkende uttalelse», var at han  ble flau når noen snakket om universitetsbyen Kongsberg. Antakelig fordi det på ingen måte stemmer med virkeligheten.

Mer reelt ville være universitetsfilialbyen Kongsberg. Men det blir litt kronglete, og mangler eleganse og schwung. Varaordføreren sier det som sant er, og vekker med det forargelse og det som verre er. Det minner meg litt om Keiserens nye klær, selv om Hoff langt fra er noe barn. Barnet ser sannheten, keiseren er splitter naken, og barnet sier fra om det.

Som «universitetsby» er Kongsberg splitter naken. Det er unødvendig, Kongsberg har så mye fint å kle seg med: Den lange historien, tida med sølvet, den flotte kirken, teknologibedrifter som ligger langt framme, et godt bymiljø som er akkurat passe stort (Gullhår ville ha likt det). Da jeg for 40 år siden flyttet fra Narvik (også verdens beste by) til Kongsberg, var det en som kommenterte: Skal du flytte til det hølet i skauen? Nå er det slik at jeg elsker skog, så det skremte meg ikke. Og skogbyen Kongsberg gir meg ro i sinnet. Så mye bra, og så mye røre fordi Hoff sier sannheten om noe helt perifert i denne sammenheng. Hva mener du om barnet i Keiserens nye klær, herr redaktør? Bør det legge seg flatt og beklage utsagnet sitt? Det må jo ha vært svært ubehagelig for de tilstedeværende, og ikke minst for den splitter nakne keiseren selv.

Ps. I det første passet mitt sto det at jeg var «universityman». Men det var ikke min feil, det var politimannen som ikke visste at det engelske ordet for student er student.

Hogne Vindenes

Sulusåsen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags