En uvennlig kommune ?

PARKERINGSTRØBBEL:Rørleggerbutikk på Vestsiden legger ned på grunn av parkeringsproblemer, fra 1. maijk. Fra venstre: Ivar Johansen, Lars Pedersen og Thor Jensen Nesse.

PARKERINGSTRØBBEL:Rørleggerbutikk på Vestsiden legger ned på grunn av parkeringsproblemer, fra 1. maijk. Fra venstre: Ivar Johansen, Lars Pedersen og Thor Jensen Nesse. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevFor et par uker siden behandlet kommunestyret i Kongsberg parkeringsordningen i sentrum. I forkant av dette skriver Kristoffer Grette, AP, i et innlegg i Lp bl.a:

«Arbeiderpartiet mener kommunen skal legge til rette for å gjøre det lettvint å parkere når man har ærend i sentrum. Kongsberg skal være en attraktiv handelsby». (Les innlegget til Grette her.) Det høres fornuftig ut. Vi vil tro at de fleste vil kunne slutte seg til en slik målsetning.

Kongsberg kommune er et felleskap drevet og finansiert av innbyggerne i Kongsberg. Da må man forvente at kommunen har en vennligsinnet innstilling til innbyggerne, i tråd med Grettes målsetning. Men det er visst langt fra teori til praksis.

En drøy uke senere leser vi i Lp at rørleggerbutikken Nova Bad på Vestsiden stenger. Derved mister Vestsiden en viktig bransjebutikk og en verdifull faglig rådgivningskompetanse for beboerne.

Historien er slik: Inntil parkeringshuset i Skauløkka ble bygget hadde Nova Bad fire parkeringsplasser. Etter at p-huset sto ferdig ble fortauet utenfor bygget mye bredere. Det resulterte i at forretningen bare fikk én parkeringsplass igjen. «Det lar seg ikke forene å drive håndverkerbedrift uten parkeringsplasser. Vi er helt avhengig av parkering utenfor», sier Thor Jensen Nesse i Nova Bad til Laagendalsposten.

Dagen etter kan vi lese i Lp at legekontoret som har holdt til i lokalene i Bussedalen siden 1980-tallet, pakker sammen. Om få dager skal de være i full drift i nye lokaler, i 17. mai gata. «Det handler om flere ting, blant annet at vi ønsker bedre tilgjengelighet for pasientene våre» sier fastlege Aass Mathiesen. «Parkering har vært en utfordring her», sier fastlege Visti Hedegart.

Dette forteller oss at parkeringsordninger på Vestsiden ikke fungerer som ønskelig. Ikke alle bor i gangavstand fra rådhuset. Disse er avhengig av bil og skal ikke diskrimineres. Videre vil legebesøk og handel tidvis utløse transportbehov av høyst akseptable grunner.

Spørsmålet blir da om det er tilstrekkelig parkeringskapasitet på riktige steder, slik at man «gjør det lettvint å parkere når man har ærend i sentrum og at Kongsberg skal være en attraktiv handelsby».

Ikke nok med det. I forrige uke sendte kommunen ifølge Lp en e-post til Nova Bad og opplyste at de har mottatt klager på at bilene deres ofte står parkert på fortauet og i gangfeltet utenfor :

«Dette medfører at gående og syklende må ut i veien for å gå forbi bilene deres på et sted hvor det er uoversiktlig nok fra før grunnet veiens kurve og kryss. Etter at Skauløkka ble bygget, har antall fotgjengere økt betraktelig, noe som er med på å øke risikoen for trafikkskader. Ved å parkere på denne måten, setter dere fotgjengere unødvendig i fare, og bidrar til å skape trafikkfarlige situasjoner. Dette er fullstendig uakseptabelt, og må endres», skriver Kongsberg kommune blant annet i e-posten.

Dette er å snu problemstillingen på hodet. Som fotgjengere på Vestsiden har vi aldri opplevet problemer med å runde hjørnet ved Nova Bad. Vi opplever ikke på noen måte Vestsiden som mer trafikkfarlig enn andre steder. Vi ser at ikke bare gjør kommunen det vanskeligere å drive forretning, de rekker også å gi forretningen kjeft før de stenger. Slike kommunale holdninger er fullstendig uakseptabelt, og må endres.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags