Musikkteateret stjeler Energimøllas headlinerartister? Javel?

Musikkteateret

Musikkteateret Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Musikkteateret overkjører Energimølla og stjeler deres headlinerartister, blir det påstått. Javel? La oss se litt på antall såkalte headlinerkonserter arrangert av Mølla og Musikkteateret, skriver Eirik Tovsrud Knutsen i dette leserbrevet.

DEL

LeserbrevMed headliner menes her en større kjent artist/band med kommersiell suksess, og som man kan forvente selger et visst antall billetter. Utgangspunktet er tatt i en 3-årsperiode, fra 1.1.2016 da Musikkteateret åpnet, til og med 1.1.2019. Tallene er hentet fra Energimølla og Musikkteateret sine arrangementsider på Facebook.

I nevnte periode har Energimølla 30 headlinerkonserter (eks. Raga Rockers, Kari Bremnes, MadCon), Musikkteateret har 8 (eks. Halvdan Sivertsen, Henning Kvitnes, Odd Nordstoga).

Det arrangeres også konserter med artister som ikke regnes som headlinere i denne sammenhengen, men som allikevel er av en viss størrelse.

Energimølla har 17 (eks. Skambankt, Fay Wildhagen, Bendik), Musikkteateret har 7 (eks. Amund Maarud, Rita Eriksen, Elg).

Når alle disse til slutt legges sammen står Mølla oppført med 47 konserter, Musikkteateret med 15.

Musikkteateret har i 2018 hatt besøk av tre aktører som tidligere har vært innom Mølla, henholdsvis Odd Nordstoga, Kari Bremnes og Ingebjørg Bratland. De to sistnevnte spilte for øvrig i 2016 også i Musikkteateret, da arrangert av nettopp Energimølla.

Eirik Tovsrud Knutsen

Eirik Tovsrud Knutsen Foto:

Når formatet og konsertproduksjonen (lyd, lys og video etc.) til en artist utvider seg, krever dette naturlig nok større arenaer i forhold til publikumskapasitet og leveranse av teknisk utstyr. Blant andre var disse tre nevnte konsertene av et slikt format at det krevdes en større arena enn Mølla.

Det har også blitt mer vanlig for større artister å arrangere konsertene selv, det vil si at de leier lokale (ofte med innhold og tjenester) for en avtalt sum. Effekten av dette er at de som oftest tjener mer penger selv, da hele overskuddet etter fratrukket leiekostnad tilfaller artisten. Artistens booking/management vil da naturlig søke en større arena, eksempelvis Musikkteateret, hvor det er større muligheter for å tjene mer penger.

Så kan det tenkes at artisten velger å skalere ned format og produksjon på neste turné, og av den grunn naturlig vil søke seg til Energimølla i stedet.

Dette er uforutsigbare svingninger i markedet som den enkelte arena ikke kan påvirke selv.

Det kommer også frem i en kommentar til et annet innlegg relatert til denne saken at Musikkteateret ved flere anledninger har henvist artister som ønsker å booke seg inn i Musikkteateret til Mølla, da de mener at Mølla-formatet vil passe artisten bedre. Booking/management har allikevel selv valgt å booke seg inn i Musikkteateret, på tross av disse anbefalingene.

Så, driver Musikkteateret med stjeling av Mølla sine artister??

Dersom Musikkteateret hadde vært organisert på en annen måte, for eksempel gjennom et AS eller et kommunalt foretak, ville saken stilt seg nokså annerledes. Med en ren kommersielt rettet profil, økte administrasjonskostnader og et styre som kun vil se grønne tall i regnskapet, ville en resultatorientert kulturhussjef brydd seg katta om både Mølla og hvilke artister som bookes, så lenge det gir plusstall i regnskapet.

Energimølla er uten tvil landets kuleste klubbscene. Jeg har selv vært der utallige ganger både som publikumer og utøver, og det slår meg hver gang hvor fet den plassen er. Både atmosfære, konsept og lokalet som helhet.

Samtidig er Musikkteateret en av Norges aller beste og oppdaterte konsertscener av medium/storformatet, med unike akustikkløsninger og en fleksibilitet for mange typer arrangementer. Som Bent Gjersvik nevner i en kommentar til et annet innlegg i denne saken: ”ja takk, begge deler!”

Så bør man da sette seg ned og snakke sammen. Per Gustavsen har ønsket alle parter hjertelig velkommen til kaffe, kanelbolle og preik på hans kontor.

Tar Energimølla initiativet til Gustavsen? Håper det. God helg!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags