Kirk Douglas var der

Av

Året var 1965. Vi sto i kø. Ingen av oss hadde peiling på hvordan det så ut innenfor. Men Kirk Douglas var der. Det visste vi. Starring Kirk Douglas sto det på plakaten. Gjengen jeg tilhørte hadde på en eller annen måte sikret seg billetter til den utsolgte åpningsforestillingen på Tråkka. «Heroes of Telemark» hadde vi ventet på lenge.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Kirk Douglas var vi blitt kjent med gjennom mange Hollywood-filmer og denne siste produksjonen hadde brakt oss enda nærmere eventyret. For hadde ikke mange i Kongsberg og distriktet fått statistroller da det var opptak på Rjukan? Nå strømmet de til den nye kinoen for å se om de kunne oppdage seg selv på filmen. En av dem var Rjukan-gutten Helge Muggerud som hadde hatt kortvarig jobb som tysk soldat oppstilt på torget i hjembyen. Nå reiste han til Kongsberg for å oppleve storfilmen i moderne omgivelser. Han ble så bergtatt av film og bygg at han fikk seg jobb på Tråkka og ble på kinoen i 50 år.

Kirk Douglas var en snartur innom Kongsberg og nybygde Grand Hotel før han dro videre til Rjukan for å gjøre opptak on location. Han lovte å komme tilbake, men det var vel mest en høflighetsfrase.

Billettene til åpningsforestillingen var nummererte. Vi hadde plass nesten øverst, i det som het amfi. Alle var imponert over hva Kongsberg kommune her hadde fått til. Kinoen hadde mange år med solide overskudd bak seg og det som en Oslo-journalist døpte sitronpressa, var visst gjeldfritt. Men heller ikke dette nybygget lignet det minste på et stabbur, så det dannet seg raskt en bevegelse for å få revet styggedommen. Bevegelsen døde ut etter hvert. Kinobygget fremstår i dag som en representant for stilarten som arkitekturfaglig kalles brutalismen.

Kirk Douglas og de andre tungtvannsheltene satt rundt et bål på Vidda og nynnet norske melodier. Har filmverket tålt tidens tann? Svaret er nei.

Nå er en epoke definitivt over. Kirk Douglas døde onsdag, 103 år gammel.

Det var sønnen Michael Douglas som opplyste at Kirk Douglas var død, i en Instagram-melding torsdag:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags