Skal vi sprøyte mer?

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Nationen skriver 25.09/17 at «Norske bønder vil ha danske sprøyteregler.» Jeg regner med artikkelen ikke er representativt for alle bønder, imidlertid er det litt skremmende at flere fortsatt ikke har tatt innover seg at det finnes andre gode alternativer til sprøyting. Artikkelen omhandler sprøyting nærmere vann og vassdrag enn det som er tillatt i Norge i dag. Det gjør at man kan utnytte mer areal, det kan man allerede utnytte hvis man går bort i fra sprøyting men det er nå så. Det er stor fare for forurensing og ødeleggelse av biologisk mangfold hvis vi løsner opp i sprøytereglementet, selv om dette skulle gjelde midler som har «redusert sjanse for å fly eller havne i vann» er det ikke godt nok. Norge har et forholdsvis fungerende landbruk som ikke skader naturen altfor mye det må vi fortsette med og selvsagt bli enda bedre på.

I Frankrike er situasjonen annerledes. Den franske regjering har «erklært krig mot sprøytemidlene» litt brutalt kanskje men viktig for fremtidens landbruk. De vil kraftig trappe ned alle typer sprøytemidler og bevilge 5 milliarder euro til å forske på miljøvennlige alternativer som er bra for både kropp og jord.

Flere land er på vei i riktig retning. Sveits går som så ofte før foran og tar matsikkerhet og vern av matjord inn i grunnloven. Her hjemme virker det som regjeringen og de folkevalgte ikke har noen konkret plan angående hvordan vi som et lite land effektivt kan øke selvforsyningsgraden vår og ta vare på den hellige (ja det er et ord som bør brukes i denne sammenhengen) matjorda vi har. Norsk matproduksjon blir konstant nedprioritert og det er like mye forbrukernes ansvar som det er regjeringens for å sette det på spissen. Tenk på hva du kjøper og hvor det kommer fra uansett produkt.

Jeg blir oppgitt over hvor dårlig satsning det er på nytenking i landbruket fra statlig hold. Norge må skjerpe seg, vi er avhengig av import og vi er dårlig på miljøfronten, det svekker landbruket for fremtiden. Vi står ved et veiskille, vil vi være et av de landene som tar de riktige valgene for å hjelpe jorda og matsikkerheten?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags