Hva gjør jeg når fastlegen har ferie?

FERIETID: Hva gjør du når fastlegen har ferie?

FERIETID: Hva gjør du når fastlegen har ferie? Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

SpaltistDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jeg er en ung mann som er avhengig av tett oppfølging fra fastlegen min, og jeg møter til kontroller hos henne hver uke. Nå har jeg hørt hun skal ha fire uker sommerferie. Hvem har da ansvaret for å følge opp kontrollene mine? Må jeg ta kontakt med et annet legekontor disse ukene?

Også fastlegene må noen ganger være borte fra jobben av ulike grunner.  Noen fravær vet legene om i god tid, andre kommer uventet.  Ferie er et planlagt fravær. Fastlegen har da plikt til å sørge for at andre tar over de oppgavene som ikke kan vente til hun er tilbake.  Det betyr ganske enkelt at fastlegen din må skaffe en vikar den tiden hun er på ferie.  Dette står tydelig i fastlegeforskriften § 21:  "Fastlegen skal sørge for fraværsdekning i forbindelse med ordinært fravær ved for eksempel ferie, kurs og etterutdanning". Alle fastlegene er bundet av de kravene denne forskriften stiller.

Regelverket er så tydelig på dette punktet fordi du som pasient alltid har rett til nødvendig helsehjelp, selv om din faste lege ikke er på jobb.

På et legekontor hvor flere leger jobber sammen, blir situasjoner som dette enklest ordnet ved at legene vikarierer for hverandre etter hvert som de avvikler ferie. Noen ganger ansetter legekontoret en vikar for sommeren. Dersom legen driver legekontoret alene, kan han inngå samarbeid med et annet legekontor om å ta ansvaret for pasientene når han selv ikke er tilgjengelig.  Siden fastlegen har rett til ferie, kan ikke du som pasient protestere på den vikarordningen som settes inn i ferien.  

I ferietiden kan det være at du må vente lenger på time til konsultasjon enn du er vant til.  Det kan også være at du får beskjed om å ta kontakt med egen fastlege når hun er tilbake, dersom det du ønsker time for, kan vente. Øyeblikkelig hjelp skal alltid prioriteres. Det samme gjelder pasienter som må ha fortløpende og regelmessig oppfølging og kontroll.  Har du behov for kontroll hver uke, og det ikke er forsvarlig å utsette dette, skal kontrollene gjennomføres slik du er vant til.  Det er en gylden regel er at alt som gjelder helsehjelp (ventetid, tilgjengelighet, utredning, prøver, behandling, medisinering og kontroller) skal være forsvarlig. Er du usikker på om noe kan vente, kan du spørre legen din om det er forsvarlig å vente. 

Når fastlegen er borte fra kontoret, må hun også alltid sørge for at noen ser over og sjekker prøvesvar og epikriser som kommer inn.  Svar på prøver og utredninger skal ikke bli liggende uten at noen følger opp og formidler svarene videre til deg selv om det er ferietid.  

Ved uforutsett fravær er det kommunelegen som har ansvaret for at pasientene får forsvarlig helsehjelp når fastlegen er borte. Han kan da velge å sette inn vikar, eller overføre pasientene midlertidig til en annen lege som har kapasitet. Kommunen har alltid et hovedansvar for at alle innbyggere har en fastlege.

Mange pasienter er fornøyd med fastlegen sin, og synes det er utrygt å forholde seg til en annen lege. Vi forstår slike bekymringer, og det er viktig at du som pasient stiller vikaren alle spørsmålene du lurer på. Vår erfaring er også at mange opplever det som nyttig å få en annen lege til å vurdere helsetilstanden sin.  Kanskje får du informasjon om nye medisiner og ny forskning som du kan ta med tilbake til fastlegen din etter ferien.

God sommer!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken