Med hjerte for Kongsberg

Wivi-Ann Bamrud, daglig leder i Kongsberg Næringsforum

Wivi-Ann Bamrud, daglig leder i Kongsberg Næringsforum Foto:

Av
DEL

KronikkFor åtte uker siden ble hverdagen snudd på hodet for mange av oss. Det vi før hadde tatt for gitt, det vi var vant til og trygge på, rutiner og arbeid.. alt måtte vi se på i et nytt lys. Den nye situasjonen som slo mot oss hadde vi ikke opplevd maken til før, og vi hadde ingen plan for å håndtere den. Plutselig fant vi oss selv i en ny tilværelse med hjemmekontor, hjemmeskole, hytteskam og sosial distanse. Ord med ny betydning og nytt innhold. Vi ble redde og usikre, både for helsa vår, arbeidsplassene våre og alt som følger med.

Nå, etter åtte uker, sitter jeg og kjenner på en takknemlighet midt oppe i denne surrealistiske hverdagen. Situasjonen som har vært, og som vi fremdeles er i, får meg til å tenke over hva som faktisk er viktig for oss, hva som egentlig betyr noe av både smått og stort. Frem til nå har vi ofte levd livene våre med fokus på fremtiden – alt det som vi ønsker oss og som vi haster frem for å oppnå. Vil det endre seg etter dette? Klarer vi å bli mer til stede her og nå, og takknemlige for det vi faktisk har? Vil vi bli rausere i hverdagen? Jeg håper og tror det, og allerede nå ser jeg hva det gjør med Kongsbergs fantastiske næringsliv.

Kongsberg har historisk sett vist seg å være et samfunn som har en uvanlig evne til å snu seg rundt, se etter muligheter og ikke minst gripe dem. Det har vi gjort denne gangen også.

Jeg er imponert over hvordan handelsstanden har stått på, holdt ut dag etter dag selv med dager uten ett eneste slag på kassa. De har opprettet nettbutikker, brukt sosiale medier for å vise fram varene sine og for å synliggjøre nabobutikkens fortrinn. De har startet opp med hjemkjøring av varer og fokusert på hva vi forbrukere trenger i en hverdag som er helt annerledes enn vi er vant til.

Vi har sett nye samarbeidskonstellasjoner som skaper nye produkter både på tvers av bransjer, og sammen med sine konkurrenter. Kongsbergkassa, fylt med lokale delikatesser, så dagens lys etter at Søstrene Storaas fikk med seg Marlenes Bistro og Madre & co., Makronpikene, Fattigmann, Gislerud Gård, Eiker Gårdsysteri, Kongsberg Emballasje og Kopisenteret for å holde hjula i gang en særdeles utsatt næring.

Gårdeiere har funnet løsninger sammen med sine leietakere for at de skal komme seg gjennom krisa, bedrifter har byttet arbeidskraft og delt kompetanse med hverandre selv om man i utgangspunktet er konkurrenter. Bedrifter som har hatt tilgjengelige smitteutstyr har gitt det til kommune og andre som trenger det fremfor å selge det på det åpne markedet som en høyt ettertraktet vare.

Bedrifter som lever av å selge tjenester innen ulike fagområder har nå bidratt til fellesskapet på en måte jeg aldri tidligere har opplevd gjennom blant annet gratis webinarer og rådgiving. Museer, bibliotek og andre som formidler kunnskap og opplevelser har funnet nye måter å nå ut til sitt publikum på, og kultursektoren har tatt i bruk nye digitale løsninger for å spre musikk og glede når vi ikke lenger kan samles på konsert.

Vi ser stor åpenhet og en blomstrende delingskultur mellom våre lokale bedrifter. Samhold og omtanke synes på en måte jeg aldri har opplevd i næringslivet. Derfor tror jeg bestemt at vi som et samlet Kongsberg skal komme styrket ut av denne omveltningen.

Når vi har ringt rundt til noen av våre nesten 300 medlemmer for å høre hvordan det går, så er ofte svaret «Jo det går greit … Det er tøft, men det er sikkert noen som har det mye tøffere enn meg.»

Laagendalsposten merker også krisen på kroppen. Men på tross av trangere tider og permitteringer har de vært i daglig kontakt med oss i KNF for å holde seg oppdatert om hvordan næringslivet påvirkes i denne perioden. Jeg håper alle har lagt merke til hvor mange gladsaker, som midt oppe i en utfordrende hverdag, har blitt omtalt av lokalavisa vår? Ansvarlig redaktør Jørn Steinmoen har ofte sagt at Laagendalsposten skal være både limet og lupen i et lokalsamfunn. I det siste har lokalavisa vært rause med det sterke limet, og bidratt til at vi kan dele de gode historiene og holde sammen.

Kommunen (både politisk og administrativt) viser i disse dager et godt lederskap gjennom å ta alle deler av samfunnet på alvor. Vi har blitt informert som innbyggere, som pårørende, som foreldre til barn i skole og barnehage, som hytteeiere og ikke minst som næringsliv og arbeidskraft. Den daglige dialogen vi har hatt med kommunen om hvordan utviklingen har vært innen de ulike bransjene, har båret preg av respekt og tillit. Når ordfører Kari Anne Sand inviterte lederne av de ulike bransjeforumene i KNF til dialog, var det ikke bare for å få førstehånds kjennskap til situasjonen, men minst like viktig var det for at vi sammen kan finne best mulig løsninger for å komme gjennom denne utfordrende situasjonen. Det offentlige har en annen rolle enn privat næringsliv, men vi er uløselig og gjensidig avhengig av hverandre.

Med hjerte for Kongsberg oppfordrer jeg dere alle til å fortsette å stå sammen. Bruk de lokale butikkene, del villig av råd og erfaringer og grip mulighetene som dukker opp. Sist, men ikke minst, hold hodet kaldt og hjertet varmt og ta vare på hverandre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags