Studentbyen Kongsberg: Lukker de øyne for studentene?

GRUPPEMØTER: Det ble diskutert og diskutert under kommunestyret, men de snakkesalige burde brukt mer tid på studentene, skriver ansvarlig redaktør Jørn Steinmoen. Foto: Lars Bryne

GRUPPEMØTER: Det ble diskutert og diskutert under kommunestyret, men de snakkesalige burde brukt mer tid på studentene, skriver ansvarlig redaktør Jørn Steinmoen. Foto: Lars Bryne

Artikkelen er over 2 år gammel

Et Kinderegg lå på bordet til politikerne i kommunestyret i Kongsberg onsdag kveld. Det ovale sjokoladeegget med den gule forundringspakken på innsiden inneholdt Vestsiden ungdomsskole, de verneverdige byggene i Mauritz Hansensgate 32 og 34 og studenthybler.

DEL

Kronikk:Det tok fire timer å fortære sjokoladen uten at innholdet i det gule plastegget kom på bordet. Gruppemøter og hestehandling ble igangsatt, men det ble likevel ikke avslørt hva som skulle bli kveldens store forundringspakke. Det sto og vippet om bygningene skulle rives eller ikke. Da Senterpartiets Per Fossen Hals lanserte at de ville gå inn for å bevare hovedbygningen i nummer 34, så skulle man tro det var flertall for denne løsningen. Men så feil kunne man altså ta. De to samarbeidspartiene Sp og Kongsberglista fant ikke akkurat tonen. Var det et tegn på det såkalt «regjeringsslitasje»?

Som observatør av debatten er jeg forundret hvor lite studenthyblene ble trukket fram i den fire timer lange seansen.

Det kan faktisk ha stått ganske så mye spill for Kongsberg som studentby denne kvelden. De siste årene har høgskolene i fylkene Buskerud, Vestfold og Telemark slått seg sammen til Høgskolen i Sørøst-Norge. Totalt 18.000 studenter og 1.500 ansatte er tilknyttet skolen. Neste på trappene er å bli universitet.

I dag er høgskolen i Bø, Drammen, Kongsberg, Notodden, Porsgrunn, Rauland, Ringerrike og Vestfold. Spørsmålet er om det er plass til alle åtte campusene i fremtiden, noe som vel er tvilsomt i en verden hvor studentene gjerne sitter hjemme og følger det meste av undervisningen på en skjerm.

Jeg er derfor ikke spesielt overrasket om debatten om antall steder kommer de nærmeste årene. Det er neppe noen stordriftsfordel å være spredd på så mange steder.

Kongsberg må handle nå for å ikke komme nederst på listen. Da handler det blant annet om ha gode kort på håmnda som for eksempel mange studentboliger som får studenter til å ville komme og bo i byen.

Til slutt: Og med fare for å virke blottet for evne til å flekke fortennene i et gemyttlig smil, så drister jeg meg likevel. Det hadde vært bedre om vi slapp kulturelle innslag som stev og diktlesning fra talerstolen, og isteden hadde fått belyst betydningen av Kongsberg som studentby. Vertskapsrollen for studentene står ikke spesielt sterkt. Det må den dersom ikke Kongsberg skal miste høgskolen til noen andre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags