Myntgata 8 - Hvor er bybevaringsforkjemperne nå?

Fredheim empirekvartal med forslag til nybygg

Fredheim empirekvartal med forslag til nybygg Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.– ikke i kommunestyresalen, ser det ut til.

Rødt Kongsberg har denne valgperioden ikke plass i kommunens politiske styre og utvalg – på 26 stemmer nær ved siste valg. Vi opplever derfor den åpne politiske debatt – eller fraværet av denne – på lik linje som mannen og kvinnen i gata. Rødt har gjennom flere prosesser markert seg med en tydelig holdning til den såkalte byutviklingen, som i flere saker har bestått i å «skrote det gamle for å bygge noe nytt og fint». Det er med beklagelse vi registrerer at det nå er fare for å bli begått et nytt overgrep mot Kongsbergs historiske bysentrum; Fredheim skole med sitt luftige gårdsatrium og sin lange og innholdsrike historie foreslås sprengt av et massivt nybygg i moderne stil. Og det er kulturskolen som skal være gisselet i denne saken – det er trist at nettopp det ene kulturfaget skal bli det andres fiende, med økonomi og tidsnød som dårlig begrunnede pådrivere.

Fredheim skole, bygget opprinnelig i 1813 som sykehus på en allerede da historisk tomt, er i følge Fortidsminneforeningens solide høringsuttalelse på saken, et sjeldent empirekvartal, også i nasjonal sammenheng. Fortidsminneforeningen kjemper for de byhistoriske og bygningsmessige verdier en tilsynelatende ensom kamp i sølvbyen. Vi hadde tidligere en byantikvar i Kongsberg, som med sterk og klar faglig røst ropte varsku ved viktige korsveier for byens historiske miljøer. Hvor er byantikvaren nå? Jo, stillingen er vakant – og ingen med hånd på det politiske rattet har tilsynelatende hastverk med å forsøke og fylle den for å få faglige råd for vår gamle by. Og nå skjer det altså igjen; Kongsbergs folkevalgte går inn for å legge en moderne, flere etasjers kloss inne i gårdsrommet til Fredheim skole!

Det er forståelig at musikk- og kulturskolemiljøet vil holde på denne løsningen av frykt for alternativet, som kan være enda verre. Men det må da gå an å legge opp til en helt annen type prosess på plansaker av denne sorten her i kommunen! Bygningsvern, byhistorie og moderne byutvikling er temaer som engasjerer innbyggerne. Dette bør tas vare på og vises respekt! Lage åpne prosesser med brei faglig informasjon, diskusjon og medvirkning. Ikke som nå i Fredheim-saken; en kvasi-demokratisk høring midt i ferietiden, der svaret nærmest er gitt og anbudsfrist og byggestart truer like om hjørnet allerede i høst.

Hvor mange av byens engasjerte innbyggere er klar over hva som er i ferd med å skje og hvilke konsekvenser det har?

Rødt Kongsberg støtter opp om Fortidsminneforeningen når de fastslår at «behovet for mer plass for kulturskolen er en utfordring kommunen må løse på måter som ikke svekker det historiske bymiljøet». Sett en fot i bakken, skap en real og åpen prosess. Ivareta kulturskoleansattes trygghet uten å ofre andre kulturverdier i byen. Dette er så mye mer enn økonomi og tidsfrister – det er byens sjel og befolkningens fellesarv det handler om.

Styret i Rødt Kongsberg
v/Ragnhild G Vikesland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags