Hva skal Uvdal skatte av?

Av

– Mennesket lever ikke av brød alene, og det gjør ikke uvdølingene heller, skriver Silje Meskestad i dette leserbrevet.

DEL

MeningerRådmann Rune Antonsen har lagt fram en liste over kommunale institusjoner og stillinger som kanskje må barberes for at regnskapet skal gå i balanse.

Det er særlig den sosiokulturelle kapitalen det går utover, i en innstrammingsprosedyre som ser ut til som en blåkopi av «austerity politics», altså det som nobelprisvinner i økonomi, Joseph Stiglitz, har beskrevet som «an utter disaster» – en komplett katastrofe.

Jeg anser dette som en advarsel fra høyeste økonom-hold, og blir derfor noe forundret over at rådmann i Nore og Uvdal griper til kniven akkurat der det i en liten bygd faktisk sås frø: barnehage, skole, og kommunale arbeidsplasser. For hva skal Uvdal skatte av? Hvis det kuttes i egen evne til å bestille tjenester i lokalsamfunnet, som egentlig ville generere skatteinntekter på lengre sikt?

For Nore og Uvdal kommune vil nå kanskje ta fra den sosiokulturelle kapitalen, for å øke den økonomiske.

Systemdynamikeren Erika Palmer ved NTNU har vist at over tid fører denne type innstrammingspolitikk til at begge deler eroderes. Kommunen ville derfor gjøre klokt i å innkalkulere de langsiktige(!) sosiale kostnadene ved sine kuttforslag, og se mer på hvordan de heller kan få til økt aktivitet, økt bestilling og økt sosiokulturell kapital.

Mennesket lever ikke av brød alene, og det gjør ikke uvdølingene heller. Vi kan ikke kutte og sette bort alt til andre, en norsk kommune må faktisk «produseres» der den ligger!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags