Svar til Dag Fossen

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dag Fossen stiller Norsk Bergverksmuseum tre spørsmål:

1. Museet er en privat stiftelse opprettet av Kulturdepartementet i 1989. Stiftelsen er underlagt Stiftelsesloven og departementet har ingen instruksjonsmyndighet over museets administrasjon eller museets styre. Å hevde slik Fossen gjør, at museet er «å anse som eid og styrt av staten» er derfor ikke riktig. At Staten oppnevner og har flertallet i styret gjenspeiler dagens finansiering av museet. Dersom kommune og fylkeskommune hadde bidratt med årlige driftstilskudd av en viss størrelse, ville det ikke vært unaturlig at styresammensetningen kunne bli endret. Dette er noe styret har drøftet ved tidligere anledninger.

2. Museet kjøpte Bergseminaret i 2005 for 4,5 mill. Grunnen var naturlig nok den historiske tilknytningen bygget har til Kongsberg Sølvverk.

3. Museet eier om lag 43 kulturhistoriske bygg som har et kontinuerlig vedlikeholdsbehov. I 2020/2021 vil museet prioritere nytt tak på Smeltehytta, som også er et viktig kulturhistorisk bygg på linje med Bergseminaret. Kostnaden er beregnet til nær 6 mill. Når Bergseminaret står for tur er ikke fastlagt, men det utføres jevnlig tilsyn med bygget og det gjøres nødvendige tiltak når det oppstår situasjoner som krever det.

Med dette anser vi oss ferdig med saken, men Fossen er hjertelig velkommen til å kontakte museet direkte om det er noe mer han lurer på.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags