Gå til sidens hovedinnhold

I mine øyne er Skrimreserven og andre ildsjeler heltene.

Artikkelen er over 3 år gammel

Kommentar Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er over. Er det lov å skrive endelig? For vi fikk akkurat den uforglemmelige finalen som vi hadde drømt om. Ski-dronningen Marit Bjørgen viste at hun er verdt sin egen vekt i gull. Hun var  overlegen best når det gjaldt som mest i sitt siste OL-renn noensinne. Nå er den sympatiske vinner-skallen fra Rognes tidenes vinterolympier med 15 medaljer, og åtte av dem i gull. Førr ei dame, for å låne tittelen på en av visene til Halvdan Sivertsen.

På tv-skjermen har vi blitt bortskjemt med norske gullvinnere de drøye to ukene. Det er blitt puttet millioner av kroner i gliprosjekter for at smørebommen fra forrige OL i Sotsji ikke skulle gjentas.

Toppidrett har et presisjonsnivå som kan minne om ingeniørkunst, og det kan være millimeterforskjell på medaljesuksess eller den sure fjerdeplassen. Når norske utøvere drar hjem igjen med 39 medaljer og setter ny nasjonsrekord, må det kalles en gedigen suksess.

Svært imponerende er det også at Kongsberg har hatt tre idrettsutøvere med i årets OL-tropp. Det viser hvor sterkt idretten står i kommunen. KIF-hopper Daniel-André Tande kom også hjem igjen med OL-gull i laghopp. Nettopp hans hopp på 140,5 meter i 2. omgang må ha hatt en stor psykologisk betydning på de andre utøverne.

Også skiskytter Erlend Øvereng Bjøntegaard har virkelig vist at han fortjente OL-plassen fremfor Ole Einar Bjørndalen. Han taklet de lunefulle vindforholdene på skiskytterstadionet best av de norske utøverne. Han var også blant de aller beste løperne i skisporet. Det er fortsatt uforståelig at han ble snytt for en etappe på stafettlaget. Men stafettuttak har vel ikke vært norske idrettslederes sterkeste side under dette mesterskapet.

Dessverre ble Silje Norendal rammet av dårlige vindforhold i slopestyle-finalen hvor hun fikk den sure 4.-plassen. Konkurransen burde helt klart vært utsatt. Konkurransen ble en parodi og dårlig reklame for idretten. Forhåpentlig følger Silje likevel kjærestens råd om å satse videre.   

Det er fire år til neste olympiske vinterfest. Det betyr tilbake til hverdagen. Tilbake til hverdagsheltene. Det er nettopp det den norske idrettsbevegelsen er tuftet på. Det er det som skaper de gode miljøene for at vi flasker opp så mange OL-medaljevinnere.

For noen dager siden var jeg selv så heldig å bli invitert til et møte med Skrim-reserven. For en fantastisk herlig og varm gjeng! Den driftige pensjonistgjengen legger ned en uvurderlig innsats for idretten i kommunen. De jobber tidlig og seint. Enten det handler om parkering, kiosksalg eller snøproduksjon for å nevne tre ting.

Nå midt under vinterferieuka, skal 500 SFO-barn delta på skirenn på Heistadmoen. Skrim-reserven stiller – selvfølgelig! Det er norsk dugnadsånd på sitt beste. En dugnadsånd som er avgjørende for en nasjon som skal hente så mange OL-medaljer.

I mine øyne er Skrim-reserven og andre ildsjeler de virkelige heltene. Tusen takk, driftige ildsjeler!

Kommentarer til denne saken