Om å rope ulv ulv

INNSENDEREN: Hogne Vindenes.

INNSENDEREN: Hogne Vindenes. Foto:

Av
DEL

Leserbrev
Kjære ulv, jeg beklager at du er involvert i dette. Vakker som du er, og ikke skyldig i annet enn å skaffe deg mat for å overleve. Men du er altså menneskets konkurrent. Derfor brukes navnet ditt om alt som er vondt her hos oss mennesker. Så i det følgende er det ikke deg jeg har i tankene, men manglende tankevirksomhet hos en del mennesker.

Det er ugler i mosen, sier vi iblant. Nå har neppe ugler noe i mosen å gjøre. Uttrykket er en forvanskning av "ulver i myra". Og når vi ser ulver i myra, da bør vi være på vakt og si fra til andre i nærheten. Bør vi rope ulv ulv? Hvis ulven ikke er der, blir vi ikke hørt seinere. Men vi skal rope og rope høyt hvis ulven er der. Og ja, nå er det ulver i myra. Så du dem ikke, kommuneoverlege?

Jeg forstår at helsevesenet må ta hensyn: Folk skal ikke påføres panikk, samtidig skal det gis relevant informasjon. Men jeg er redd du sklei for langt ned på ikke-panikk-sida. Dette er ikke etterpåklokskap, jeg fikk hakeslepp allerede da jeg leste påstanden din. Vi visste allerede da litt om smitteforløpet; en begynnende lineær utvikling som etter hvert ender i en eksplosjon, såkalt eksponentiell fase.

Du har rett i noe, hamstringen nå må være et uheldig uttrykk for panikk. Solidariteten som drev fram arbeiderbevegelsen og førte fram til velferdssamfunnet, synes å forsvinne, vi har blitt for mette. Hamstring er et symptom på manglende solidaritet. Hva folk skal med alt dasspapiret er en annen sak.

Den såkalte spanskesjuka var en influensapandemi, 100 millioner mistet livet. Pandemien kom på et uheldig tidspunkt; kunnskapen var dårligere enn den vi har i dag, og oppmerksomheten var rettet mot en verdenskrig som fremdeles ikke var avsluttet. Den unnskyldningen har vi ikke nå.

Også jeg liker å sitte ved et kaffebål i skauen og slappe av. Å være avslappet er et gode, men ikke så avslappet at det sjenerer tankevirksomheten.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags