Om korona, menneskesyn og ekte kapitalisme

Av
DEL

LeserbrevKommunelege Einar Braaten ble sist lørdag intervjuet i Lp. Det eneste han ikke sa i klarspråk, var at samfunnet måtte anvende kost/nytte-tankegangen i vurderingen av virkemidler i forbindelsen med koronapandemien.

Stortingspolitiker Tybring Gjedde fra Frp og tidligere stortingsmann Ola Borten Moe fra Senterpartiet skrev med klarspråk det Braaten ikke sa høyt, nemlig at det var altfor dyrt med den nedstengningen vi drev med, og at vi for næringslivets skyld måtte få i gang hjula igjen, nærmest koste hva det koste ville. (Om det åndelige fellesskap mellom de politiske retningene disse to herrer representerer, kan nevnes et visst samarbeid mellom politiske grupperinger på 30-40-tallet)

Jeg hadde ikke ventet at en lege skulle falle ned på dette nivået, spesielt når en vet at deres plikt er å REDDE menneskeliv.

I min barneår lærte jeg det fjerde bud, du skal ta godt vare på dine fedre og mødre, og det skal gå deg vel, og du skal lenge leve i landet. Og dette, har jeg blitt fortalt, er noe av Norges kulturarv fra kristendommen: Ta vare på de eldre, det er de som har beredt grunnen du går på. Inntil nå. NÅ har de blitt for dyre for næringslivet.

I norsk straffelov har vi bestemmelser som sier at det er straffbart å hensette folk i hjelpeløs tilstand, eller unnlate å yte hjelp når du ser noen i nød. Jeg kunne være fristet til å tilføye at det burde vært straffbart å oppfordre til slikt også. Kost/nytte-betraktninger av den typen som diskuteres er i denne sammenhengen grotesk. Hvor er lege-eden blitt av?

Det er fristende å sammenlikne med historiske resultater av en politisk tenkning hvor de som var til hinder for samfunnets utvikling ble skjøvet til side med til dels ganske brutale metoder.

Hvor dette plasserer Tybring Gjedde, Borten Moe og Einar Braaten i det historiske og ideologiske bildet, skal jeg la være å spekulere over. Det får være opp til leserne, men jeg kan jo bemerke at disse gamle, som skal ofres på næringslivets alter, har etterlatt seg ei lommebok på nesten ni norske statsbudsjett. Og det er vel DEN arven gutta vil ha tak i.

Jeg har trodd at vi i Norge levde i et opplyst samfunn. Kan noen hjelpe til slik at personer som ovennevnte finner lysbryteren?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags