Nå skal vi redusere ambisjonsnivået – hva betyr dette for hver og en sin trygghet og rettssikkerhet?

Jon E. Torp, lokallagsleder i Politiets Fellesforbud i Sør-Øst (innfelt), ønsker å rette søkelys på konsekvensene av budsjettsituasjonen i politietaten  slik det arter seg for politidistriktet nå, og med det foreslåtte statsbudsjettet for 2019.

Jon E. Torp, lokallagsleder i Politiets Fellesforbud i Sør-Øst (innfelt), ønsker å rette søkelys på konsekvensene av budsjettsituasjonen i politietaten slik det arter seg for politidistriktet nå, og med det foreslåtte statsbudsjettet for 2019. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Politiets Fellesforbund håper regjering og storting nå tar ansvar, og retter opp i det de kaller «den varslede katastrofen» i det foreslåtte statsbudsjettet. Det skriver Jon E. Torp, lokallagsleder i Politiets fellesforbud Sør-Øst i dette leserbrevet.

DEL

MeningerSør-Øst politidistrikt har fått tydelige føringer fra Politidirektoratet om hva forslaget til statsbudsjett for 2019 vil si for innbyggerne i distriktet og våre medlemmer.

Politiets Fellesforbund ble informert om dette i et kort telefonmøte med distriktets ledelse onsdag, 31.10.2018.

Som fagforening blir vi rystet over hvordan triksing med tall og skuespill skal forsvare at vi kutter ned på antall ansatte. Sør-Øst politidistrikt går med et betydelig underskudd på rundt 40 millioner, og dette skal distriktet selv fikse opp i.

Det er ikke tvil om at justisminister Tor Mikkel Wara kommer til å skryte av at vi har tidenes satsing på politiet, men det gjelder ikke den delen av politiet som Buskerud, Vestfold og Telemark har (eller skal vi si «har hatt») kontakt med i det daglige. Økningen skal finansiere blant annet nytt beredskapssenter utenfor Oslo og nye politihelikopter.

Bemanningsøkningen som distriktet er pålagt av den sittende regjeringen, har vi ikke råd til, men vi får heller ikke lov til å kutte den – på papiret. Dette må vi gjøre gjennom kreativ bokføring av ansatte.

Triksingen består i at vi ikke skal erstatte medarbeidere som forsvinner, på kort og lang sikt, og at vi skal trenere ansettelser lengst mulig for å spare penger mens stillingen står ledig. Samtidig pålegges vi å ansette nye medarbeidere som følge av politiske pålegg.

Da vil stillinger holdes ledige lenger og politiet i Sør-Øst er bedt om å «redusere ambisjonsnivået».

Hva betyr at en stilling står tom for innbyggerne i Sør-Øst? Hva betyr det at vi skal redusere ambisjonsnivået? I dag leverer politidistriktet langt under måltallene fra Politidirektoratet på nærmest alle områder, om det er restanser (straffesaker som har ligget over 3 eller 12 md.), avhør av barn (som er det høyest prioriterte vi driver med), risikovurderinger av trusselutsatte (for å forebygge vold og drap i nære relasjoner) eller responstid (tiden det tar fra politiet får meldingen til vi er fremme).

Det er bare å plukke – vi leverer ikke det vi skal, og tallene blir verre og verre.

Da nevner vi ikke saker vi ikke skal prioritere, som å avdekke alvorlig narkotikakriminalitet, eller alt det som kalles «hverdagskriminalitet», og som henlegges med kreative koder som ikke avslører den manglende kapasiteten.

Nå skal vi redusere ambisjonsnivået – hva betyr dette for hver og en sin trygghet og rettssikkerhet?

Distriktet mangler cirka 300 stillinger for å nå målsettingen om to politi per 1000 innbyggere innen 2020. Disse menneskene trenger vi for å nå rundt i vårt langstrakte distrikt og sikre god service, forebygging og trygghet for våre innbyggere. Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2019 gir oss ingen mulighet til å levere, og det kommer vi ikke til å gjøre på lang tid fremover, for opptaket på Politihøgskolen skal ned. Rettslokaler står tomme og fengsler stenges som følge av at politiet avdekker mindre kriminalitet. Det får store konsekvenser for samfunnet vårt i tiden fremover.

Dette handler om samfunnsansvar. Vi kan ikke som ansvarlig fagforening se på at politiet i praksis nedbemanner et politidistrikt som allerede ikke evner å levere det de skal.

Det ansvaret håper Politiets Fellesforbund at regjering og storting nå tar, og retter opp denne varslede katastrofen i det foreslåtte statsbudsjettet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags