Fantastisk historieskriving

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevLise Christoffersen forsøker seg i Laagendalsposten den 14. mai, på en fantastisk historieskriving. Den er så fantastisk at den kommer i fare for å glemme noen helt avgjørende poenger. I innlegget påberoper hun at det var Arbeiderpartiet under Gro Harlem Brundtland som i sin tid innførte aktivitetsplikten. Det hun unnlater å nevne er at det hverken var en plikt eller en rett Arbeiderpartiet innførte da. Aktivitetsplikten, om at alle unge under 30 år, må være i aktivitet for å få sosialhjelp, ble innført i 2016 av Solberg-regjeringen og gjelder alle kommuner.

Aktivitetsplikten har vært en suksess etter at den ble innført. Det har ført til at langt flere ungdommer har kommet seg ut i utdanning eller jobb. For noen uker siden besøkte jeg et prosjekt i Sandnes kommune, hvor de i mange år har jobbet målrettet mot ungdom gjennom det som kalles «Aktiv kompetanse Sandnes» og «Ung Kompetent Arbeidssøker.» I samarbeid med samfunnssikkerhetssenteret i Rogaland, bedrifter og Nav jobbes det med å gi ungdom meningsfulle oppgaver med mål om jobb i ordinært arbeidsliv.

De gjør en enestående jobb! Hele 89 % av ungdommen har kommet seg videre i arbeid eller annen aktivitet. I 2017 betydde det at av 272 ungdommer fikk 220 hjelp til å komme seg videre. Det betyr enormt mye for samfunnet, og det betyr enda mer for de som har kommet seg inn i arbeidslivet. På direkte spørsmål til ungdommen, gjennom arbeidsgrupper, har de svart at det som virker er krav og forventninger, et spark i baken, noe å fylle dagene med, det å bli sett og hørt og det å ha en tett oppfølging. Det høres ut som noe som kan gjelde oss alle i perioder gjennom livet.

Det er selvsagt gledelig at Arbeiderpartiet som tidligere har vist stor motstand mot aktivitetsrett og aktivitetsplikt nå har innsett at de tok feil og fremmet forslag om å vurdere å utvide denne retten for alle mottakere. Likevel må jeg si at denne politiske spagaten fremstår ganske underlig. Arbeiderpartiet fornektet altså aktivitetsplikten til så sent som i fjor og foreslo til og med å reversere regjeringens midler til aktivitetsplikten med 60 millioner kroner i sitt alternative statsbudsjett. Rett etter stortingsvalget snudde de på hælen og nå er de altså for. Det er godt å høre at Arbeiderpartiet endelig tar avstand fra karakteristikkene om at aktivitetsplikten er «tvangsarbeid» slik SV har tatt til orde for og at det heller ikke er «pisk og ensretting» slik Arbeiderpartiet tidligere har påpekt.

Høyre vil fortsatt jobbe for at kommunene skal ha en plikt til å tilby aktivitet. Det gir et hvert menneske muligheten til å delta i et fellesskap, hvor en kan oppleve mestring og kunne gjøre seg økonomisk uavhengig. Det er godt for folkehelsen, det er godt for samfunnet, det kan være livsnødvendig for den enkelte.

Arbeid er mer enn bare jobb. Jobb er fellesskap, vennskap og mestring. Jobb gir økonomisk frihet. Jobb gir velferd. Derfor mener vi det er viktig å ha tilknytning til arbeidslivet - hele livet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags