Gå til sidens hovedinnhold

Dokumentasjon i våpendebatten

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Laila Gustavsen fra Ap etterlyser dokumentasjon. Her er den.

I disse tider er kunnskapen bare et tastetrykk unna. Ved å google «sluttbrukererklæring våpen» fant jeg to interessante rapporter på nettstedet Bistandsaktuelt.no.

I 2010 kom rapporten «Norge – en krigsprofitør? – Forslag til sterkere norsk sluttbrukerkontroll.» Utgitt av  forskningsinstituttet PRIO ved forsker Hilde Wallacher. Sitat: «Norges eksportregelverk er relativt strengt og skal forhindre at norske våpen selges til land i krig eller som bryter menneskerettighetene. Dette til tross: Norge selger militærutstyr direkte til Saudi-Arabias undertrykkende regime, og indirekte til land som Israel og til bruk i den Folkerettsstridige angrepskrigen i Irak via vår Nato-allierte USA» ... osv. «Etter mange års protester fra norske organisasjoner – oppdragsgiverne til denne rapporten inkludert – forpliktet endelig den rødgrønne regjeringen seg i Soria Moria II i 2009 til å «Innføre sluttbrukererklæring fra alle land, og arbeide for at dette blir norm i NATO:»

Sluttbrukererklæring fantes på det tidspunkt iflg. PRIO kun for 20 % av norsk våpeneksport. Løftet ble allikevel dessverre ikke innfridd.

I år kom nemlig en annen rapport, med tittel «Fortsatt ustemt» fra Kirkens Nødhjelp. Den ble presentert for politikerne under Arendalsuka i august 2016 av avdelingsleder for Politikk og Samfunn i Kirkens Nødhjelp, Ingrid Næss-Holm. Sitat: «Skal vi bidra til utvikling må alle de politiske virkemidlene trekke i samme retning. Det er ikke tilfelle nå. Vi har veldig svake regler for norsk våpeneksport. Både den eksport som skjer fra Norge via Natoland, men også fra norske bedrifter i utlandet. Slik det er nå kan norske våpen ende opp i land som undertrykker befolkningen. Vi vet at eksporten til undertrykkende regimer har økt. I 2014 solgte Norge strategiske varer for 56.6 mill kroner til Kuwait, Qatar, Oman, De forente Emirater og Saudi-Arabia. I tillegg er det slik at det er mye vi ikke har kontroll over. Våpen som selges til Nato-land har Norge ingen kontroll over. Ei heller det som selges fra norske fabrikker i utlandet. På denne måten kan norske våpen, ammunisjon og forsvarsmateriell ende opp steder vi ikke selv ville ha solgt til.»

Så lett var det å dokumentere det. Jeg vil gjerne være stolt av Kongsberg, men det er ikke mulig å være stolt av dette.

Kommentarer til denne saken