Gå til sidens hovedinnhold

Fortsatt kald krig

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nobels fredspris er annonsert, vinneren er noen som virkelig fortjener det. Atomvåpen og alt det fører med seg har vært et stort tema for fredsbevegelsen siden 70-tallet, og det er like aktuelt i dag. Har den kalde krigen egentlig endt eller har den spredd seg til å gjelde hele verden?

ICAN (International campaign to abolish nuclear weapons) som nybakt fredsprisvinner har gjort et formidabelt opplysningsarbeid om følgende av atomvåpen og hvorfor et forbud er høyst nødvendig. Så formidabelt at FN har stemt over å kunne forhandle om forbudet og det gikk gjennom med historisk flertall, Norge deltok ikke under avstemningen. Det har vært mange våpenforbud før som Norge har jobbet hardt for å få gjennom i FN blant annet forbud mot klasevåpen, denne gangen var ikke fredsnasjonen så iherdig. Her skjuler vi oss heller bak NATO og velger derfor ikke å ta standpunkt om dog symbolsk, i et av de viktigste skrittene mot nedrustning og fred.

Argumentet er gjerne at selv om noe er forbudt, skjer det likevel. Et forbud vil nok ikke føre til at verken NATO, USA, Russland eller Nord-Korea kvitter seg med sine atomvåpen på sekundet. Det vil derimot kunne føre til nettopp det på lang sikt, i tillegg fører et forbud til at man lettere kan kontrollere hvem som har våpen og at brudd, opprustning o.l. kan få strengere sanksjoner fra resten av verden. Jeg tror ikke at noen ser på atommaktene eller nasjoner med atomvåpen som forbilder men et forbud vil føre til at man ser på de med mindre respekt og skuffelse. Nettopp fordi de velger å snu ryggen til det verden i fellesskap har blitt enige om og setter våre alles liv på spill.

La oss huske på at Norge er en del av en atomvåpenmakt, ikke direkte på vår jord men som medlem og alliert av NATO er vi også delvis ansvarlige for alt de foretar seg. Det er skremmende at regjeringen vi har velger å følge NATOs anbefalinger uten en reell diskusjon. "Så lenge andre har det må vi også ha det,» sånn kommer vi fremover i verden ..." Norge som angivelig er en fredsnasjon bør gå foran når storsamfunnet mener at vi i fellesskap bør gjøre tiltak mot en fredeligere verden. Norges befolkning ønsker også et forbud ifølge en undersøkelse Norsk Folkehjelp har stelt i stand, der svarer 83 % at de ønsker et forbud og at vi bør stemme for det selv om hele resten av NATO stemmer mot. Oppsummert Norges befolkning ønsker at vi skal være et foregangsland og en ekte fredsnasjon.

I en tid hvor det er høy spenning mellom USA som gjerne sier ja til enda en konflikt og det uforutsigbare Nord-Korea, er nettopp et slikt forbud et signal vi må sende. Verden trenger ikke mer konflikt, opprustning og måling av skadepotensial. Vi trenger mennesker som er våkne, åpne for samarbeid og forståelse. Som alltid vil fredsbevegelsen ha fred og kjærlighet, men ikke uten bakkekontakt. Nobelkomiteen har nå vist at verden går rett vei, da må vi fortsette med det. Ikke la frykten eller apatien ta over, verden blir bedre ved at alle tar ansvar for sine handlinger og at vi legger press på dem som tar de store avgjørelsene på vegne av oss så de faktisk tar valgene basert på folkets mening.

Jeg gratulerer ICAN med fredsprisen og håper prisen skaper en debatt i Norge som får regjeringen til å være modige og ta et standpunkt mot det dødeligste våpenet som finnes.

Kommentarer til denne saken