KKP – en ulykke for høyskolen og byen

KRONA: Bygget skaper fortsatt debatt.

KRONA: Bygget skaper fortsatt debatt.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kommunen kunne ha fått et større og bedre kulturhus til langt under kostnaden i KKP, dersom den hadde bygget og eid selv, skriver Johan Jarnæs.

DEL

Leserbrev«Det var en tøff kamp for Krona, men når det blir så vellykket, var det verdt det», sier Vidar Lande (Ap) til Lp (10.2.17). KKP er blitt et lite pent, malplassert og overdimensjonert billigbygg, som har skadet høyskolen med trangere og dårligere lokaler, studentene, byen, Vestsiden, og som har ødelagt verneverdige omgivelser. 

Han synes det er vellykket at en flott og moderne høyskole til en halv milliard kroner i dag ligger som et tomt skall på Raumyr, og at Vestsiden har fått store trafikk- og parkeringsproblemer. Han synes det er vellykket at høyskoleflyttingen og KKP har påført Staten og kommunen et økonomisk tap på flere hundre millioner kroner. Det er jo han selv som bærer ansvaret. Han synes det er vellykket at det ikke er blitt bygget studentboliger, det kunne ha vært gjort på Raumyr, at studentene har mistet boligene som var der, og at de er blitt fratatt ubegrenset, gratis parkering. 

Høyskolen har mistet sin fremtidsrettede beliggenhet med utvidelsesmuligheter og universitetspotensial. «Krona er en viktig del av den utviklingen», sier Lande, og har helt rett. «Utviklingen» vitner om vanstyre, dårlig politisk skjønn og byplanlegging. Ikke rart at han synes at det er blitt «vellykket», for som Lp skriver (10.2.), var Lande «selve drivkraften bak» flyttingen av HiBu og KKP. 

 Jeg «kjempet for» at KKP «ble en realitet» på grunn av «alle støttemeldingene jeg fikk både fra folk i byen og folk utenfra», forteller Lande til Lp (10.2.). Men Aps partileder den gang, Laila Gustavsen, kan fortelle noe annet: «Vi har ikke lyttet godt nok til befolkningen», sier hun til NRK Buskerud (15.9.15), og «vi har vel vært for dårlige til å ta imot innspill.» For sannheten er at 7200 personer protesterte med sine underskrifter mot flytting av høyskolen og en meningsmåling i Lp viste at 70 prosent var imot KKP. De var ikke støttemeldinger. 

Sin kamp mot folkeviljen førte Lande med to høyrerepresentanter som brøt sine valgløfter, med brudd på departementale forskrifter og OPS-regler, samt bløff om etterbruk av Raumyr (Lp, 13.7.13.). Det er ingen heltedåd. Til slutt hjalp partivennen Martin Kolberg ham med å banke KKP igjennom med et nødskrik i maktens korridorer.

«Regjeringssyke» kalte Laila Gustavsen politikken bak KKP, som hadde Lande som drivkraft (Lp 17.9.15). Gustavsen vet hva hun snakker om. Hun var selv angrepet og har stilt korrekt diagnose. KKP tapper kommunebudsjettet for 24 millioner kroner. Kommunen kunne ha fått et større og bedre kulturhus til langt under kostnaden i KKP, dersom den hadde bygget og eid selv. Ap, Høyre og SV må bære ansvaret for at store millionbeløp årlig kastes ut av vinduet.

Tallene vitner ikke om annet enn at høyskole, fagskole, biblioteker, kino og offentlige kontorer er skviset inn i samme bygg, og at tellestasjonene registrerer intern sirkulasjon.

Lande og Kristin Franck kan ikke overdøve dette med store pynteoppslag i Lp om besøkstall i KKP. Tallene vitner ikke om annet enn at høyskole, fagskole, biblioteker, kino og offentlige kontorer er skviset inn i samme bygg, og at tellestasjonene registrerer intern sirkulasjon.  

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags