Full krig på Vegglifjell

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDersom en skal dømme etter omtaler i Rollag kommunes informasjonsblad ”Under Varden” og diverse omtaler av mer eller mindre realistiske planer på Vegglifjell, er det rene idyllen i denne delen av hytte-Norge. Dette er feil. Det er heller stikk motsatt. I mange områder på Vegglifjell hersker det en ren krig mellom grunneiere og hytteeiere. Oppildnet av en bestemt advokat som har klart å overbevise nær sagt alle som bygsler bort hyttetomter på Vegglifjell at de kan mangedoble sine inntekter fra hyttetomter med hjemmel i den omstridte dommen fra Strasbourg og det såkalt engangsløftet, har det i mange år versert stridigheter, svært mange i rettssystemet. Grådigheten ser heller ikke ut til å ha noen grenser. De aller fleste tomter ”takserer” som høykvalitetstomter, selv om det er hytteeierne som i de fleste tilfellene både har planlagt, utført og betalt for både strøm, veier og annen infrastruktur.

Det er så enkelt at det såkalte engangsløftet ikke gjelder for uoppsigelige avtaler, der eneste økonomiske endringer kan påberopes av endringer i konsumprisindeksen.

Taktikken og strategien varierer. De grunneiere som enten ikke stoler helt på forsikringene fra den omtalte advokaten, eller ikke tør ta sjansen på rettstvist umiddelbart, forsøker en utmattelseskrig. De gjentar stadige sine krav om mangedobbelt leie med hjemmel i sin høyst personlige fortolkning av lovverket, både gjennom å sende egne krav, via regnskapsfører, som purring, eller som inkasso, ofte ledsaget av trussel om rettslig stevning hvis ikke det betales.

Da opplever man i mange tilfeller at hytteeierne betaler. De tør ikke ta sjansen på rettssak og flere titusener i saksomkostninger, også i de tilfellene der en rettssak hadde gått i deres favør. Andre grunneiere har vært overbevist om at de har en sterk sak og tatt sjansen på rettslig stevning umiddelbart. Heldigvis så har flere av disse sakene endt med full seier for hytteeierne. I enkelte tilfeller har vi gjennom rettsavgjørelser sett at enkeltgrunneiere har sittet igjen med saksomkostninger på over 400.000 kroner i saker som omhandler bare en håndfull hyttetomter. Da er det små utsikter til at utleie av hyttetomer vil styrke vedkommendes næringsgrunnlag de første ti-årene.

Det finnes eksempler på at det er flere tomtebykslere på Vegglifjell som har følt seg så truet at de har betalt, men som senere rettsavgjørelser ville ha gitt fullt medhold. De bør nå vurdere nye runder med sine grunneiere. Den eller de advokater som har forledet grunneierne og hisset til grådigheten bør også føle et ansvar.

Dessverre har ikke de mange tvistene og rettssakene på Vegglifjell – og helt sikkert også i andre områder – påkalt den offentlige oppmerksomheten saken fortjener. Sammenslutningene til hytteeierne – både lokalt og nasjonalt – er for tilbakeholdende og svake i disse sakene. Det har heller ikke avslørt seg advokatfellesskap som på bred front har talt bykslernes sak. Politikerne har de siste årene vært helt fraværende etter at det politiske flertallet på Stortinget med Høyre, Frp og Senterpartiet som toneangivende i denne saken, sørget for en lov som er så innfløkt at selv folk som er vant til kronglete formuleringer har store problemer med tolkningen.

Etter min mening er hovedutfordringen nå å gjenopprette rettferd for de mange bykslere som ikke turde å stå imot truslene fra grådige grunneiere de siste årene.

Det er dessverre slik at mange hytteeiere på Vegglifjell – både gamle og nye – er så lei av denne situasjonen at gleden ved hyttelivet er forsvunnet helt. Dette bør være noe å tenke over både for kommunen, handelsstanden, øvrige næringsliv og grunneiersammenslutninger i Numedal.

Knut S. Evensen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags