Høyre og Frp i Buskerud svikter «Mynta» på Kongsberg

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevStortingets flertall, H, Frp, V og KrF, vedtok 12. juni 2019, mot opposisjonens, herunder Arbeiderpartiets stemmer, å oppheve Norges Banks forpliktelse til å produsere minnemynter. Hvor gjennomtenkt var det? Har Buskerud Høyre og Buskerud Frp sovet i timen, eller bryr de seg ikke om arbeidsplasser i Kongsberg?

Produksjon av minnemynter har vært en viktig del av virksomheten ved Det Norske Myntverket på Kongsberg. Konsekvensen av Stortingets vedtak, som Buskerud H og Frp står bak, er at deler av en nesten 350 år lang, men fortsatt levende, norsk industri- og kulturtradisjon står i fare for å gå tapt. «Mynta» på Kongsberg er Norges nest eldste nålevende bedrift. Stortinget burde, både av industri- og kulturpolitiske hensyn, sørget for at Myntverket kunne opprettholdt minnemynt-tradisjonen som en levedyktig del av sin produksjon og som et ekstra å bein å stå på.

Her må noen ha sovet i timen, både Buskerud-representantene fra Høyre og Frp og Stortingets kultur- og næringspolitikere. De kunne ha tenkt seg om og stemt for Arbeiderpartiets forslag om å opprettholde produksjonen av minnemynter, lagt til Kulturdepartementet, i stedet for Finansdepartementet, som åpenbart har sett minnemynter som et brysomt prosjekt, uten å se verken de kulturpolitiske eller de næringspolitiske argumentene som taler for å beholde et nasjonalt system for produksjon og salg av minnemynter, produsert på Kongsberg, med inntekter til allmennyttige kulturpolistiske formål.

Ingar Storholt, Lise Christoffersen

Ordførerkandidat Kongsberg Arbeiderparti, Stortingsrepresentant Buskerud Arbeiderparti

Følg på: Facebook

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags