Stopp tapet av vår siste villmark

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Ifølge en ny studie er verdens villmark redusert med over ti prosent siden 90-tallet. En annen studie viser at antall ville dyr i verden er halvert de siste førti årene. -Situasjonen i Norge er slettes ikke bedre.

 I Norge har vi statistikk helt tilbake til 1900 og situasjonen er alvorlig. I Sør-Norge er det nå nesten ikke inngrepsfri natur igjen, det er veier og kraftutbygginger overalt.

Ni av ti rødlistede arter i Norge trues direkte av arealendringer. Det virker overhodet ikke som Regjeringen tar dette på alvor for situasjonen har akselerert kraftig. Særlig mye bedre var det heller ikke under den tidligere rødgrønne Regjeringen. For eksempel forsvant hele 2500 kvadratkilometer inngrepsfri natur i perioden 1998–2012 hvorav nesten halvparten de aller siste årene. Her har alle partier som har styrt landet fra SV til Frp et stort ansvar.

Definisjonen på inngrepsfri natur er minimum fem kilometer til nærmeste menneskelige naturinngrep, Spørsmålet er hva man nå kan gjøre for å snu utviklingen.

Miljøpartiet De Grønne ønsker å gå i bresjen for å frede samtlige resterende villmarksområdene. Noe er allerede fredet., men ikke alt. Samtidig må vi jobbe for å gjenskape noe av det tapte. Mange områder lar seg aldri gjenskape. Men mye kan rettes opp. Samtidig er det viktig å legge en strategi. Akkurat som vi på sikt skal bli karbonnøytrale, må vi bli arealnøytrale,

Skal vi bli arealnøytrale må vi ha netto null tap av natur ved å gjenbruke og fortette allerede utbygde arealer fremfor å bygge ut mer natur. Dersom det må gjøres naturinngrep må man restaurere betydelig større areal av tilsvarende naturtype.

Når vi mister natur, mister vi grunnlaget for matproduksjon, for ikke å snakke om oppskriftene på morgendagens medisiner og teknologi, som kan ligge gjemt i arter som avhenger av villmarkspreget natur.

Vi i De Grønne er det eneste partiet som tar dette på alvor. Det lar seg løse, men det krever politisk fokus og stahet. Å hindre tap av villmark er jobb nummer en ved siden av klimautfordringene på Stortinget.

Ståle Sørensen

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken