Velferd for alltid!

En velferd for alle også i fremtiden, hvis vi prioriterer riktig

En velferd for alle også i fremtiden, hvis vi prioriterer riktig Foto:

Av
DEL

LeserbrevVi lever i en helt utrolig verden, mye har aldri vært så bra som de er i dag. Spesielt i Norge og i Kongsberg er det vanskelig å sette seg inn hvor krevende det kan bli hvis for eksempel naturen og artsrikdommen vår forsvinner, vi får store flyktningestrømmer, det blir mer ekstremvær og uforutsette endringer ødelegger infrastrukturen. Vi kan være takknemlige for at vi har det så bra nå, og samtidig ruste oss så de som kommer etter oss fortsatt kan leve godt.

Heldigvis er det mye som kan gjøres for å unngå en vanskelig fremtid for oss som skal leve i mange år til, men det krever faktisk handling. Noen ganger krever det handling på bekostning av andre ting, som å tjene enorme penger på utbygging, unødvendig forbruk, matvaner og altfor forurensende transport. For det er vel og bra med gode ord om hvordan vi kan bidra til et bedre klima, bygninger i massivtre og satsing på buss. Men hvis det ikke følges opp på alle områder, vil det ikke være nok. Vi trenger ikke skam for de «dårlige» miljø-handlingene vi gjør men gode prioriteringer. Vi må tenke annerledes og vi må handle annerledes enn det vi pleier. Som mennesker er vi vanedyr, vår atferd henger stort sett sammen med hva vi er vant til og hva vi ser andre gjøre rundt oss i sosiale situasjoner. Det betyr at hvis flere går inn for å endre på små vaner i forhold til f.eks. transportmidler, kosthold, hva slags produkter man kjøper, vil det oppfordre flere til å leve på en mer bærekraftig måte. Da kan vi raskt endre vanene våre-kollektivt.

Samtidig er det et godt og enkelt grep for endring av vaner, nemlig å stemme. Kanskje på noe du ikke har stemt på før, for første gang eller for barna dine. Mye kan skje på fire år, både her og i verden. Vi som driver med politikk bør bidra så kommunen vår gjør det den kan for å ta vare på naturen, klimaet og oss. Det gjør vi ved å være fremoverlente og huske på at det er de som er unge i dag som skal arve alt som kommer. Vi har bare en klode, hvis ikke den blir tatt god nok hånd om kan den heller ikke hjelpe oss, og uten kloden er det ingen velferdsstat. Den politikken vi i Miljøpartiet De Grønne fører er annerledes enn det som har vært før, med god grunn. Vi kan ikke gjøre som vi alltid har gjort og forvente et annet resultat, det sier seg jo sjøl. Som kommune kan og bør vi gjøre det enklere for alle som bor her å velge miljøvennlig i hverdagen på alle plan. Husk at hvis du ikke stemmer nå, er det fire år til neste gang og innen den tid kan mye ha skjedd.

Det er skummelt med endringer og når de skjer er det fort gjort å glemme at alt endrer seg hele tiden. Vi har kommet til det stadiet i vår menneskehistorie at vi har et valg om hvordan vi vil bruke tiden vår. Er jobben din og forbruk av ting det livet skal dreie seg rundt, eller er fritid, opplevelser, kultur og familie viktigere? Vi kan aktivt velge å ødelegge naturen og de som bor i den inkludert oss selv, eller så kan vi ta vare på det vi har og bruke det på en fornuftig måte. Jeg veit hva jeg velger, et samfunn for mennesker og miljø. Uansett hva du prioriterer så bruk den retten du har, stem på mandag. Godt valg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags