Gå til sidens hovedinnhold

Varaordførerens uthenging

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Man kan mene hva man vil om saken angående kinoen og musikkteateret, jeg ville jo personlig heller sett kinoen blitt solgt for kommersiell drift grunnet at jeg mener kinodrift ikke er en kommunal oppgave. Men selv om man kan mene hva man vil er det grenser for hva man kan si om man ønsker en saklig, ryddig og god debatt. Og når Kongsbergs egen varaordfører skriver et leserinnlegg som han ender med ”Kommunalsjefen står igjen uten troverdighet i denne saken”, så burde noen alarmer gå.

Den slags frontalangrep mot kommunalsjef Heidi Hesselberg Løken utført at Kongsbergs varaordfører, Kjell Gunnar Hoff, er ikke egnet til å opprettholde en saklig, ryddig og god debatt. Han kan signere leserinnlegget med hva enn han vil, som gruppeleder i Kongsberglista (det som er kommunens største parti), privatperson, lærebokforfatter eller noe helt annet. Men det endrer ikke det faktum at han er Kongsbergs varaordfører, og dermed må han også opptre som en varaordfører. Uansett hva han signerer sine leserinnlegg som.

For uansett hva har Kjell Gunnar Hoff takket ja til det offentlige vervet som varaordfører i Kongsberg kommune, og et verv av en slik tyngde i kommunepolitikken medfører et ansvar. Både et ansvar ovenfor de ansatte i kommunen man er med å lede og et ansvar for hva man selv sier. Det ansvaret kan ikke fraskrives, akkurat som at en ordfører, stortingspolitiker, statsråd eller noe annet kan ikke ytre seg helt fritt uten konsekvenser.

Når man er andremann i rekken for det høyeste politiske vervet i Kongsberg kommune, så må man opptre på en måte som tilsvarer det ansvaret som følger med. Selv om man heller ikke er varaordfører, eller ordfører, mener jeg at et slikt leserinnlegg, der man henger ut enkeltpersoner ikke er et verdig innlegg fra noen offentlig valgte politikere.

Man kan mene at saksbehandlingen ikke er opp til den kvalitet som saken fortjener, om man så mener det. Man kan mene at saksbehandlingen møter de forventninger om kvalitet som saken fortjener, om man så mener det. Som politikere har man et ansvar å skape en god og konstruktiv debatt, og det å henge ut en kommunalsjef hjelper ikke.

Dermed er det berettiget å stille et spørsmål, er det greit å henge ut en kommunalsjef på den måten? Spesielt når man selv er den kommunalsjefens varaordfører? Det hadde vært interessant å fått svar fra medlemmer i Kongsberglista, og kanskje noen av deres kommunestyrerepresentanter, om de stiller seg bak sin leder, gruppeleder og varaordfører. Det hadde også vært fint å vite hva Kongsberglistas samarbeidspartnere synes om dette. En av samarbeidspartnerne, Frp, har allerede sagt hva de mener om dette, og all honnør til dem for å ta avstand fra den slags opptreden. Samtidig har ikke resten av Kongsberglistas samarbeidspartnere sagt hva de mener, så hva mener egentlig Senterpartiet, KrF, MdG og Rødt om denne opptredenen fra varaordføreren? Mener de den slags opptreden ikke er greit, eller står de stilltiende bak sin varaordfører?

Les også

Tilsvar til kronikk fra Kjell Gunnar Hoff

Les også

Hva kan en politiker tillate seg?

Les også

Kinoen og Musikkteateret

 

Kommentarer til denne saken