Respektløst av Lp

Av
DEL

MeningerJeg, som mange andre i lokalsamfunnet, har fulgt Laagendalspostens reportasjer knyttet til lokalvalget i Kongsberg denne høsten, og jeg har gjennom lesing av flere avisutgivelser blitt forundret over lokalavisens vinkling godt synlig gjennom dens overskrifter.

I avisen datert 11/9. 2019 leser vi overskriften «Færre grå hår i kommunestyret.»

Den 18/9. 2019 skriver Laagendalsposten: «Damene skjøv vekk gubbene» som overskrift etterfulgt av «begge de tradisjonelle styringspartiene Arbeiderpartiet og Høyre stilte med to mannlige toppkandidater godt opp i årene til kommunevalget i Kongsberg»

Jeg gjør oppmerksom på at den ene av de to mannlige toppkandidatene er født i 1965; altså 54 år gammel. Kan dette betegnes som «godt opp i årene»? I mitt språk og i min forståelsesverden er betydningen av «godt opp i årene» av en langt høyere alder enn 54 år. Og er 54 år en ikke-attraktiv alder for en politiker?

Laagendalsposten bruker ordet «gubbe». Ordet gubbe defineres som eldre mann i henhold til ordlisten. Når Laagendalsposten bruker begrepet, opplever jeg at det tillegges noe negativt i ordet, underforstått at yngre mennesker bør foretrekkes fremfor eldre i politikken da eldre folkevalgte er et hinder for nytenkning og utvikling.

For meg oppleves dette som stigmatisering av eldre generelt – og i dette tilfelle av eldre menn. Dette synes å være på grensen til usaklig forskjellsbehandling.

Vår identitet påvirkes i samspill med andre; bl.a. av pressens uttalelser. Hvordan må ikke Laagendalspostens vinkling og syn på de av våre eldre som fortsatt ønsker å delta i utviklingen av det samfunnet som de tilhører, oppleves? De såkalte «gubbene» er høyst oppegående med krefter og interesse for å ta vare på og utvikle det samfunnet vi har rundt oss.

Jeg opplever en respektløshet som er ubehagelig og ber om bevissthet i valg av språkbruk og oppmerksomhet på holdninger i en lokalavis som skal favne alle i et samfunn.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags