Bli med på det grønne laget!

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I likhet med andre partier planlegger Miljøpartiet De Grønne nå lister for lokalvalget neste høst, og ønsker oss flere medlemmer for å stå på liste, bli med i lokallagsarbeidet, eller bli en støttespiller for et virkelig grønt skifte, selv om du ikke nødvendigvis har mye tid. Så hvorfor skulle du vurdere å bli med på det grønne laget?

Vi i De Grønne kommer fra ulike miljøer men har det til felles at vi ønsker å kunne se våre barn i øynene, også om noen år, og si at vi i hvert fall gjorde det vi kunne for å sikre en verden med samme velferd og trygghet som vi er vant til. Samfunnsutviklingen svekker mulighetene for det for hvert år, og det politiske flertallet tar ikke tilstrekkelig tak. Vi har et ressursforbruk som gjør at vi går ut over det jorden produserer hvert år, inkludert jordens evne til å absorbere forsøpling og utslipp. Det fører til klimaendringer, som selv om vi skulle klare å begrense utslipp mer enn i dag, vil føre til betydelig temperaturøkning, med store konsekvenser globalt og lokalt. Vår livsstil fører til dramatiske arealødeleggelser, med tilhørende artstap av dyr og planter. Om vi ikke snarest får på plass en politikk som ikke fortsetter å utarme jordens ressurser, skaper vi en fattigere og farligere verden.

Vi mener derfor at vi må ta større ansvar for klimakutt også lokalt. Likevel er det like viktig å forberede oss på en verden med mer ekstremvær, som blant annet innebærer mer flom eller tørke, og andre utfordringer knyttet til mat og vann. Å øke norsk selvforsyningsgrad blir viktig, og da må fôrimport tas med i regnestykket. Når flere av oss skal bo tettere må vi sørge for at det bygges grønt og miljøvennlig også i byer og tettsteder, både for vår egen trivsel, og for at vi skal tåle ekstremnedbør bedre. Vi må støtte opp om grep som gjør at flere kan reise kollektivt, gå eller sykle, i det minste litt oftere.

Dette, og en rekke andre tiltak, bidrar til at kommunene og lokalsamfunnene våre kan oppleves som gode og trygge, selv om samfunnet er i endring, og ikke alltid slik vi ønsker. Det kan bli dyrt å fortsette å skyve dette foran seg. De fleste ønsker ikke å høre dette budskapet, men foretrekker stortingsflertallets drøm om at vi fortsatt skal bli stadig rikere, og at noen andre skal ordne opp for oss. Når vi ser på verden må vi innse at det dessverre ikke er så enkelt. Vi tror også at det skal gå bra, men da er det i så fall fordi flere velger å være med å ta ansvar, og gjør det vi kan for å skape et mest mulig rettferdig og bærekraftig samfunn, innenfor naturens rammer, både for oss som lever i dag og for de som kommer etter oss.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken