Et Viken Vest og Viken Øst?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVi i Miljøpartiet De Grønne vil at fylkene skal ta klimaansvar NÅ og at eksisterende vedtak og planer ikke nedprioriteres på grunn av sammenslåingen. I går fikk vi vite at vi har 12 år på oss for å halvere klimagassutslipp i verden og avverge katastrofale konsekvenser. Svaret vi fikk i fellesnemnda står overhodet ikke i forhold til hvor akutt krisen og behov for handling er.

At vårt forslag om å dele Viken i to bare fikk tre stemmer viser i tillegg at engasjementet for omkampens skyld er større enn faktisk vilje og engasjement for en bedre løsning for Viken. skremmende.

Her kan du leser hva våre MDG-representanter mener i et innlegg i fellesnemnda:

En region- og kommunereform må ha som formål å komme innbyggerne, miljøet og demokratiet til gode. I dag er det motsatte tilfelle. I Finnmark og Troms har tvangssammenslåingen ført til dyp konflikt og opprør, mellom stat og fylker, og mellom innbyggerne. I mange andre fylker har skinnprosesser ført til tvungen frivillighet og vedtak med lav legitimitet i folket. I stedet for å skape engasjement for våre viktigste samfunnsutfordringer, skaper reformen splittelse, opprør og handlingslammelse. For en tapt sjans. For en sløsing med tid, ressurser og tillit.

MDG vil opprettholde forslaget som vi fremmet i siste møte som lyder:

«Fellesnemnda oppfordrer Stortinget om å vurdere en deling av Viken i to fylkeskommuner i forbindelse med behandling av representantforslagene knyttet til regionreformen.»

Dette forslaget muliggjør en reform, noe vi i De Grønne har vært positive til – vi får to svære regioner på hver sin side av Oslofjorden – men vi avverger gigantfylket Viken som skal bli en smultring rundt Oslo.

Det er riktig – regionreformen er bekreftet av Stortinget tre ganger og det samme gjelder Viken. Likevel har det vært stor motstand og omkamper helt frem til siste møte i fellesnemnda. Vi i De grønne har fra starten av hatt tro på å foreslå et reelt alternativ som gir en reform og et resultat som er spiselig, for det er åpenbart ikke viken.

Det sterkeste signalet vi lokale folkevalgte kan sende er at vi er enige om et alternativ og konstruktiv forslag som avverger Viken og bekrefter reformen. Dette forslaget burde fått flertall tidlig i prosessen.

Den beste måten å få Stortinget til å måtte tenke seg om nå er å ha et lokalt flertall bak et konstruktiv forslag.

Vi vet at det har vært vondt og vanskelig for mange i Akershus å skulle tenke på en deling av sitt fylke – også for oss har ikke det vært lett. Likevel skal vi med reformen gjøre noe som er riktig i et langt tidsperspektiv – om 100 år vil det som teller ikke være grenser men om folk har det bra. Om livsgrunnlaget vårt er friskmeldt.

Vi leser også i saken at det er vondt og vanskelig om vi faktisk skulle vedta noe sånt.

Men alle som virkelig mener alvor med at de ikke vil ha Viken – bør – i hvert fall sekundært – støtte dette forslaget nå.

Vi lever i en tid der demokratiet i mange vestlige land utfordres, og der mange føler at deres bekymringer i hverdagen ikke tas på alvor. Avstanden oppleves for stor mellom folk og folkevalgte, og populisme og fremmedfrykt får grobunn. Regionreformen som nå pågår er resultat av en politisk hestehandel, og den skaper ikke tillit til demokratiet blant folk. Den trenger vi skal vi gjennomføre den formidable snuoperasjonen klima- og miljøkrisen avkrever oss.

Derfor fremmer vi delingsforslaget – selv om det er sent – selv om det er kronglete å få til – Vi mener at den beste løsningen nå for tillit og for fremtiden er å dele Viken i to naturlige regioner på hver sin side av fjorden, et Øst-viken og et Vest-viken.

Da får vi fortsatt store regioner, men det vil være en inndeling vi tror oppleves logisk og gjenkjennelig for befolkningen. Og aller viktigst så må vi ha legitimitet til å jobbe lynfort med drastiske tiltak for å redde livsgrunnlaget vårt.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags