Trump vil møte veggen

Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Bernt Hagtvet tegnet bildet av en dypt splittet nasjon der de som føler seg tråkket på, taperne i samfunnet, har sett en mulighet i forretningsmannen fra New York, skriver Knut W. Hermansen i denne kronikken om foredraget torsdag.

DEL

Kronikk- Den nye presidenten vil bygge ned USAs institusjoner, men det går ikke. Institusjonene er for sterke.

Slik var budskapet da professor Bernt Hagtvet gjestet hjembyen Kongsberg torsdag. I musikkteatret var det en ganske stor forsamling som fikk høre hans betraktninger om valget av Donald Trump og om hva som kan komme til å skje nå. Arrangører var biblioteket og Utdanningsforbundets pensjonistforum i Kongsberg.

Hagtvet har årelang erfaring fra amerikansk politikk og samfunnsliv gjennom sine gjesteopphold ved universitetene Yale og Harvard. Kontaktene blant USAs samfunnsvitere er mange.

«Det store sjokket» var satt som overskrift på foredraget. Hagtvet tegnet bildet av en dypt splittet nasjon der de som føler seg tråkket på, taperne i samfunnet, har sett en mulighet i forretningsmannen fra New York. Særlig blant kvinnene høstet Trump betydelig oppslutning selv om han i antall stemmer gikk tapende ut av feiden med Hillary Clinton. Samlet fikk hun tre millioner flere velgere bak seg.

Vignettfoto

Vignettfoto

Bernt Hagtvet karakteriserte likevel Clinton som en svak kandidat og trakk fram tydelige feil som var begått av Obama, Clinton-apparatet og Demokratene i valgkampen. En slik feil var manglende evne til å mobilisere en lite engasjert ung generasjon i USA.

Hagtvet uttrykte stor uro for overvåkingen som skjer stadig tettere på enkeltmenneskene.

Trumps mange kvinnelige velgere forklarer Hagtvet med at det nettopp blant dem er et stort antall undertrykte med behov for å frigjøre seg fra vanskelige levekår. Blant mennesker uten jobb og med lavt utdanningsnivå er det et hat mot sentrale myndigheter i Washington D.C. som Trump utnytter til fulle. Men Hagtvet peker på at det føderale byråkratiet for USAs 330 millioner innbyggere er beskjedent i størrelse. Det viktigste skjer på delstatsnivå. Nå blir spørsmålet hvordan den nye presidenten skal kombinere skattelette til de rikeste i USA med hjelp til de fattigste. Å tro at Trump skal bidra til å skape et stort antall nye arbeidsplasser i industrien nå som robotiseringen går sin seiersgang i fabrikkene verden over, er lite realistisk.

Hagtvet uttrykte stor uro for overvåkingen som skjer stadig tettere på enkeltmenneskene. Først og fremst gjennom teknologien der myndighetene skal kunne se deg og meg i kortene ved å gå inn bakdører på smarttelefoner og datamaskiner. Han nevnte George Orwells dystre visjoner om storebror som ser deg. Likevel ville Orwell aldri ha kunne ha forestilt seg de mulighetene makthavere i dag har til kontroll. I denne situasjonen er det viktig å ta vare på ytringsfrihet og åpenhet. Trump som kaller pressen for samfunnets fiender, drar ikke samfunnet i retning av folkestyre.

Det er Trumps partiledelse som må sette bremsene på og trekke klare grenser.

Hvor lenge kan den politisk uerfarne Donald Trump med sine nykker og fordommer holde fram som han stevner?

- Alt avgjøres i Det republikanske partiet, sier Hagtvet.

Det er Trumps partiledelse som må sette bremsene på og trekke klare grenser. Ingen ting tyder på at Trump har tanker om å etablere sitt eget parti. Han blir derfor underlagt det republikanerne gjør på Capitol Hill. Etterhvert går det mot nye kongressvalg. Det må republikanerne tenke på. Flertallet partiet i dag har, kan gå tapt.

FLERE LESERINNLEGG:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags