Gå til sidens hovedinnhold

NASJONAL TRANSPORTPLAN HENGER IKKE PÅ GREIP

Vilde I. H. Håvardsrud

Stortingskandidat for Miljøpartiet De Grønne

Foto: Marie Kvamme-Madsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er Nasjonaltransportplan (NTP) lagt fram, og det avslører regjeringas totalt usammenhengende politikk. NTP er en slags gigantisk prioritert ønskeliste over samferdselsprosjekter som regjeringen ønsker å gjennomføre i løpet av de neste 12 årene. Når planen legges fram må vi huske én ting: Regjeringa har forpliktet Norge til å kutte en hel masse utslipp fra transport og veitrafikk fram til 2030. Derfor bør NTP også si noe om hvordan disse utslippene skal kuttes. Og det gjør den. I planen skriver regjeringa at de antar at vi kan kutte over halvparten av utslippene fra transporten innen 2030, ved bruk av ny teknologi. Vi i Grønn Ungdom regner med det er elbil og batteriteknologi det først og fremst er snakk om. Vi syns målsettingen er kul, men det er to ting vi ikke helt forstår.

For det første er det veldig rart at regjeringa regner med at elektrifisering av bilparken kan kutte så mye utslipp, samtidig som de ikke legger opp til utbygging av ladenett over hele landet. Det er vel og bra hvis flere av bilene våre er elektriske om ti år, men det hjelper ikke hvis batteriene ikke kan lades over hele landet. Vi savner en skikkelig satsing på ladenett i Nasjonal transportplan.

Det er vel og bra hvis flere av bilene våre er elektriske om ti år, men det hjelper ikke hvis batteriene ikke kan lades over hele landet.

 

For det andre lurer vi på om regjeringa vår hopper fram og tilbake mellom to ulike verdener. Når de snakker om investeringer i norsk oljeproduksjon lever de i en verden hvor de ser for seg at etterspørselen etter olja skal være stabil de neste fem tiårene. Men, når regjeringen snakker om transportsektoren lever de i en verden hvor de antar at teknologiutvikling kan halvere behovet for fossilt drivstoff innen et lite tiår. Hvordan i all verden henger dette på greip? Det er umulig å nå den ene målsettingen uten at den andre glipper. Det er mildt sagt bekymringsverdig at regjeringas klimapolitikk og investeringspolitikk på norsk sokkel ikke henger på greip!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.