Hva vil Senterpartiet med Forsvaret og HV?

Per Fossen Hals, Senterpartiet.

Per Fossen Hals, Senterpartiet. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Synd å si det, men vi er snart tilbake til der vi var før 1940, skriver lokallagsleder Per Fossen Hals Kongsberg Senterparti

DEL

LeserbrevSom en tidligere ansatt og yrkesbefal i marinen og Forsvaret er det trist å se på hva som skjer innenfor Forsvaret. Nesten ukentlig kan man lese om høyt ansette militære og tidligere militære som advarer mot det retningen som Forsvaret tar. Det siste nå er den ennå ikke fullt offentliggjorte rapporten fra riksrevisjonen om blant annet sikring av viktige objekter og om hvordan beredskapen er altfor dårlig. Synd å si det, men vi er snart tilbake til der vi var før 1940. Historien gjentar seg. Kritikken skal fordeles på skiftende regjeringer opp igjennom årene. Nedbyggingen og forvitringen har holdt på lenge, også med Sp i førersete.

Nå derimot er det på tide å se alvoret i øynene og gjøre grep, noe vi i Senterpartiet startet på i helga som var, på vårt landsmøte i Trondheim.
Det første vi må gjøre er at nedbygging av Heimevernet må stanses og reverseres. Regjeringen holder på med å avvikle Sjøheimevernet og redusere Heimevernet med 7.000 soldater, vil vi gjøre det motsatte. Vi vil styrke Sjøheimevernet og bygge opp Heimevernet til 50.000 soldater.

Heimevernet skal sikre flere nøkkelobjekt nå enn tidligere, allikevel blir det som følge av den nye langtidsplanen for Forsvaret altså 7.000 færre HV-soldater. Vi ser et operativt og desentralisert heimevern med gode kapasiteter som en avgjørende viktig del av totalforsvaret. Derfor hadde vi I vårt alternative statsbudsjett for 2017 inne å øke bevilgningen til Heimevernet til 300 millioner kroner, slik at vi fullfinansierer Heimevernet og sikrer maksimal trening og opprustning av våpen og utstyr til alle HV-soldatene. Det som et første skritt for så å raskest mulig bygge opp en styrke på 50.000 soldater.

Nedleggelsen av marinens korvetter er også på listen over lite gjennomtenkte forslag etter vårt syn. Disse representerer gode og viktige kapasiteter i et sjøforsvar som snart bare består av 3 seilende fregatter, gamle ubåter og noen mineryddere som skal fases ut. Det skal riktig nok bygges 4 nye ubåter med de vil ikke være tilgjengelig før om mange år. At det er samsvar mellom penger til drift og ambisjon er også et nøkkelord, ellers så ender man med å ligge til kai å slite på trosser og fendere i stedet. (Der har jeg faktisk litt erfaring fra min egen tid i tjeneste på KNM Måløy og Hinnøy)

Hærens nødvendige kapasiteter som stridsvogner, artilleri og helikopter må også styrkes i årene som kommer. Senterpartiet vil øke det årlige inntaket av vernepliktige og se på muligheter for oppretting av en ny mobiliseringsbasert brigade i Norge.

Et trygt Norge forutsetter et forsvar som kan håndtere ei rekke ulike trusler og kriser. Landet trenger derfor å ruste opp alle forsvarsgreinene for å forsvare både luftrommet, kyst og havområde og landterritoriet. Et sterkt forsvar får vi når disse sektorene evner å samarbeide sømløst under god ledelse og vi har nok menn og kvinner med vilje, evne og kunnskap til å forsvare landet. Dette vil selvfølgelig koste penger og  derfor er det kanskje viktigste vi vedtok i Trondheim nettopp at vi skal bruke 2 % av BNP til Forsvaret.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags