Verdens miljødag og plastforurensning

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevKongsberg/Sandsvær Senterparti har lang tradisjon i å markere Verdens Miljødag, 5. juni. Vårt fokus i år er plastforurensning. Vi har alle sett bilder av hval og fisk, tilstoppet med plast i fordøyelsessystemet. Store mengder plast havner i naturen hvert år. Blant annet lekker over 13 millioner tonn plastavfall ut i vann og vassdrag. Dette påvirker alt marint liv og fugler. Plasten forurenser ikke bare gjennom det øyet kan se, men brytes også ned til små partikler som kalles mikroplast. Ennå veit vi ikke hvor hvordan mikroplasten påvirker miljøet eller hvor skadelig den er for oss.


Senterpartiet har et stort fokus på plastforsøpling og ønsker å styrke arbeidet mot marin forsøpling og plastforurensning, blant annet fordi plasten i havet kan sirkle rundt jorden fire ganger på ett år og holde seg der i mange år. Av den grunn ønsker vi at det skal innføres krav om at bæreposer skal være biologisk nedbrytbare.


Noe av kosmetikken som brukes inneholder også mikroplast. Siden det er uklart i hvilken grad mikroplast skader oss, ønsker vi at produkter som inneholder mikroplast må merkes med dette slik at forbrukerne vet hva de kjøper. Forbrukermakten er sterk.


Kongsberg/Sandsvær Sp ønsker at samfunnet intensiverer innsatsen med forebygging og opprydding i forurenset jord, vann og hav. Alle kan bidra gjennom å samle plast når du ferdes ute i naturen, plukke opp plast fra grøftekanter, på stranda eller i skogen.


Det enkleste er imidlertid å være bevist på bruken av plast:

•Fyll vann på egen flaske istedenfor å kjøpe vann på plastflaske

•Bruker du engangsservice, sørg for å bruke resirkulerbart materiale

•Tenk over hvor mye plastemballasje varene kommer i og velg varer fra produsenter som bruker mindre plastemballasje

•Velg handleposer av resirkulerbart materiale (tøy, fiber, papir)


Styret i Kongsberg/Sandsvær Sp markerte miljødagen ved at vi gjennomfører en aksjonsuke med plukking og innsamling av plastsøppel. Vi oppfordrer alle i kommunen til å gjøre det samme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags