Å være kvinne i 2017

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDen 25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. Den har vært markert siden 1981, og vært FNs offisielle dag for arbeid mot kvinnevold siden 1999. Det kan se ut som det er nødvendig med nokså mye mer enn internasjonale dager, før vi kommer i mål. Hva kommer det av, at det ikke står bedre til enn det gjør?

For å ta verden først, tall på verdensbasis fra FN sier:

• 35 prosent av alle kvinner i verden vil oppleve vold. I noen områder gjelder det imidlertid så mange som 7 av 10 kvinner.

• Over 600 millioner kvinner bor i land hvor vold i hjemmet ikke er forbudt

• Opptil 50 prosent av alle seksuelle overgrep skjer mot jenter under 16 år

• 250 millioner av dagens kvinner ble giftet bort før de fylte 15 år

• 200 millioner av dagens kvinner har blitt utsatt for kjønnslemlestelse

Vi skriver 2017, og likevel er slike tall fakta.

Så til vår privilegerte verden:

Her i landet hører man ofte sagt om kvinnesak og feminisme at vi har da likestilling, slutt å mase, eller til og med at noen påstår at nei, nå har likestillingen gått for langt!

Det er ganske klart at vårt land ikke er i nærheten av de tilstandene vi ser på verdensbasis. Likevel. I høst har vi bl.a. sett både boka «De skamløse» og filmen «Hva vil folk si». Både bok og film er laget av modige, norske kvinner med dobbel kulturbakgrunn. De forteller om et svært vanskelig liv i spagat mellom to kulturer, der spesielt det å være kvinne er en balansegang som er mer krevende enn noen burde være utsatt for.

Hva kommer det av at det skal være så mye vanskeligere å være kvinne mellom to kulturer enn mann med dobbel kulturarv? Er det slik at hvis innvandrere ble bedre på å integrere seg til våre standarder, så kom alt til å bli problemfritt?

De siste ukenes #metoo-kampanje viser med all tydelighet at å være kvinne i vestlig kultur heller ikke er problemfritt. Svært mange menn har den siste tiden fått hakeslepp når de hører historiene kvinner forteller. Om hvor normalt det er at kvinner blir utsatt for nedverdigende seksuell oppmerksomhet. Kvinner som leser historiene har en tendens til heller å nikke gjenkjennende og si at, ja, nettopp. Slik er det. De mest voldelige fortellingene har flertallet ikke opplevd. Heldigvis. Men det som ligger til grunn for kvinnevold, nemlig synet på at kvinner er noe man kan forsyne seg av, spesielt hvis man er en mann med makt, det er det samme. Samme holdning som ligger til grunn for de skremmende tallene fra FN om kvinnevold på verdensbasis.

I SV er vi enige om, både mennene som har fått hakeslepp og kvinnene, at vi fremdeles har en lang vei å gå før det er full likestilling. Derfor definerer vi oss som et feministisk parti. Vi markerer FNs internasjonale dag mot kvinnevold, og vi gjør det i forståelse av at vold mot kvinner og misbruk av makt overfor kvinner er svært, svært nær beslektet og må motarbeides. 

Toril Mesna

leder av Kongsberg SV

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags