Svar til Hansens PS om «å snu det hele på hodet.»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevNyhetsredaktør i LP, Arild R. Hansen, skriver i Lp 18. januar om kommende stormer og uvær for Kongsbergs politikere, i forbindelse med mer eller mindre nødvendige innsparinger i kommunen de nærmeste åra.

I et lite PS nederst på siden spør han om man ikke kunne snu det på hodet og anstrenge seg litt for å finne en liten liste med inntekter til kommunen, heller enn bare se på utgiftene.

En veldig god idé.

Kongsberg SV kom med det første forslaget på en slik tenkt liste allerede før jul, i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2018. Med SVs forslag til budsjett kunne kommunen fått en inntekt på over 11 millioner norske kroner bare i 2018, men forslaget fikk bare SVs egen stemme.

Posisjonspartiene hadde forpliktet seg på et eget fellesforslag, der alle fikk et ørlite gjennomslag for ett eller to av sine ønsker, og med så mange partier ble det en politisk sprikende smørbrødliste på flere sider – uten at det rokket særlig mye ved rådmannens forslag. Ap, Høyre og Venstre hadde også sine egne forslag, som fikk deres egne stemmer.

Ingen andre ville foreslå noe sånt, fordi dette er en form for inntekt som de siste årene er blitt gitt så mange stygge navn, at det høres ut som banning å si det høyt: skatteinntekter. Hvorfor dette ordet har fått så odiøse betydninger og overtoner, er vanskelig å begripe. Men det er vel en del av den høyredreiningen som startet på åttitallet og som fremdeles rir vestlige land.

Eiendomsskatten kalles «skatt på folks hjem», arveavgiften kalles «skatt på døden», i det hele tatt er det utført et veldig godt og effektivt PR-arbeid de siste årene fra de kreftene som er motstandere av en sterk offentlig sektor.

En sterk offentlig sektor er en forutsetning for å bevare den store graden av likhet vi har hatt i vårt land – og som økonomer de siste årene har funnet ut er en garanti for framgang og vekst. Uten en sterk offentlig sektor vil store grupper sakke etter og ulikhetene vil øke, samfunnet blir sykt.

Den beste medisinen mot en slik sykdom i samfunnet er at vi enes om et spleiselag, der de som har mest bidrar mye og de som har minst bidrar mindre. Så enes vi videre om en eller annen instans som kan samle inn og viderefordele disse inntektene ut fra et rettferdighetsprinsipp, gjerne slik at de tjenestene som er viktige for alle i samfunnet kan være gratis eller koste veldig lite. En slik instans kan vi for eksempel kalle offentlig sektor.

Pengene vi samler inn bør kanskje få et nytt navn, for ordet skatt er som sagt blitt ødelagt av PR-folk.

Økningen i eiendomsskatt som SV foreslo, var på en promille. Fra 2 til 3, og en forsikring for de med minst, ved å høyne bunnfradraget fra 300.000 til 500.000. Det vil altså si at grensa for hvem som skulle betale denne skatten ble satt 200.000 høyere. En liten økning i spleisebeløp, en stor inntekt for kommunen.

Men dette forslag nr. 1 på Hansens inntektsforslagsliste fikk bare en – 1 – stemme i kommunestyret. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags