Kongen er helt konge!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevForrige uke skulle det stemmes over i Stortinget om Norge skulle avskaffe monarkiet. Heldigvis ble det forslaget stemt ned med god margin (130 – 36)! Selv om det fortsatt er langt unna et flertall for å avskaffe monarkiet, har det aldri vært så mange som stemte for å fjerne monarkiet som det var i forrige uke. Derfor er det viktig å ikke glemme betydningen av det norske monarkiet.

For kongefamilien er så utrolig mye mer enn bare en rik familie som bor i et stort hus. Helt siden da kong Haakon 7. ble valgt av folket og kom til Norge i 1905, har kongefamilien vært noe som har samlet folket. Uansett hvilke partier som har vært i regjering og hva den politiske situasjonen i Norge og utlandet har vært, har kongefamilien stått støtt og vært med å samle både folk og nasjon.

Med en republikk kan vi i verste fall få amerikanske tilstander der bare halve folket kan stå bak presidenten sin, mens den andre halvdelen ikke kan fordra den samme presidenten. Det skaper større splittelser i samfunnet og lavere tillit mellom folk, mens med et monarki har man noe som løfter seg over maset og bråket rundt den daglige politikken

Vi har en kongefamilie som henger med i tiden og som har frontet åpenhet i hele Norge og satt standarden for hvordan å opptre i det offentlige ordskiftet. Samtidig som de reiser land og strand rundt for å møte oss helt vanlige folk, ikke for å drive valgkamp eller vinne folkets stemmer, men heller bare for å vite hvordan folket har det. Her kan vi se hvor bra det er med et ikke-politisk statsoverhode som i stedet for drive valgkamp for sitt parti eller fremme en politisk agenda, velges det heller å reise rundt og holde landet så godt samlet som overhodet mulig. I en tid med stadig mer fake news, ekkokamre i sosiale medier og tilspissede debatter som føres via tastaturet og ikke ansikt til ansikt, er det ekstra viktig å ha noe som samler oss.

Kong Harald, sånn som hans far og farfar, har vært stødige og samlende statsoverhoder i over 100 år. La oss håpe det blir minst 100 år til!

Simen Murud

nestleder, Buskerud Unge Høyre

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags