Visste du at snittalderen på våre politikere er langt over 50 år?

– Ikke et vondt ord om våre folkevalgte som orker og gidder å ta jobben. Livserfaring er ingen bakdel å ha. Men det hadde vel ikke gjort noe med flere unge stemmer i styre og stell, undrer konstituert nyhetsredaktør Arild R. Hansen.

– Ikke et vondt ord om våre folkevalgte som orker og gidder å ta jobben. Livserfaring er ingen bakdel å ha. Men det hadde vel ikke gjort noe med flere unge stemmer i styre og stell, undrer konstituert nyhetsredaktør Arild R. Hansen.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

MeningerBare for noen få dager siden ble vi dynket ned med valgfloskler, valgflesk og lovnader. Det var ikke måte på.

Leserbrevboksen rant over med mer eller mindre velfunderte lovnader fra rikspolitikere – fra fjern og nær.

Og det var ikke en stortingskandidat med respekt for seg selv som ikke hadde tatt turen til grendehus og by. Det er lenge siden Kongsberg og Numedal har hatt så mye storfint besøk – og det er vel fort knappe fire år til neste gang.

Men nå: Nå er det  stille. Putt stille.

Ikke en rikspolitiker å se eller høre i vårt nabolag.

Ikke så rart kanskje, noen slikker sårene i bakrus, mens andre kjemper for taburetter og posisjoner. Og noen er bare slitne. Trenger å hente seg inn igjen etter en heftig valgkamp.

Og det er kanskje heller ikke så rart.

Det er en kjensgjerning at når man blir eldre, så orker man mindre – blir fortere silten. Og det er en kjensgjerning at Buskerud-benken ikke akkurat er et oppkomme av ungdom.

Frps Jon Helgheim er 36 år, mens Aps Masud Gharahkhani kun er 34 år.

Faktisk må vi kunne vel si at Høyres Trond Helleland (55) og Frps Morten Wold (50) også kan fremstå som unge og fremadstormende.

For resten av gjengen har passert 60 og vel så det. Eldstemann er Martin Kolberg (Ap) med sine 68 år på baken. Snittalder på Buskerudbenken er intet mindre enn 55 år.

Men det er ikke bare i Stortingets ganger de godt voksne trives godt.

En liten uformell beregning av alder i kommunestyret i Kongsberg viser at det ikke akkurat er en ungdommelig gjeng her heller. Gjennomsnittsalderen ligger på voksne 54 år.

Yngst er Aps Petter Stiberg med sine 20 år, tre år yngre enn MDGs Vilde Håvardsrud som er nest yngst.

Ellers finner vi fire i 70-årene og hele tolv i 60-årene. Ungt er vel å dra det langt.

Og også her er det merkbart stille nå rett etter valget.

I rettsapparatet heter det seg at man skal dømmes av sine likemenn og -kvinner. Burde ikke det samme gjelde også for dem som faktisk bestemmer over oss alle?

Dem som lager lover og regler, dem som bestemmer eiendomsskatt eller ikke, dem som bestemmer hvilke skoler som skal bygges eller driftes, eller hvor gammel du må være for å stemme. Burde det ikke være en litt jevnere aldersfordeling?

Jeg skal avsløre en aldri så liten hemmelighet fra mitt liv bak forhenget i valglokalet: Har jeg muligheten så gir jeg ungdommene en ekstra stemme (også fra andre partier enn det jeg opprinnelig stemmer på). Rett og slett fordi jeg syntes vi trenger flere friske pust i styre og stell. Det er ikke noe galt med alderdom, visdom eller erfaring, men det er lite som tyder på at vi «gamlingene" skal bli kastet ut og ikke bli hørt med det første.

Så til dere ungdommer. Dere som vil gjøre en forskjell i politikken. Lokalt, nasjonalt eller internasjonalt. Nå har dere sjansen.

Nå er det stille fra de etablerte, så nå kan dere rope ut og nå fram.

Start valgkampen allerede nå, det er bare to, alternativt fire, år til neste valg. Starter dere jobben allerede nå – så er det kanskje dere som finner veien fram til neste taburett.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags