Prøv å legge hånda på kokeplata bare en gang til, da.

Kokeplater og sauenæringa

Kokeplater og sauenæringa Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Mennesket anses for å være en intelligent art. Men vi har noen raser innenfor denne arten som har skilt seg ut med å ha litt mindre intelligens enn de andre grenene med raser som har utspring fra samme art. Fra Store Norske Leksikon: Rase, innen biologien vanlig brukt betegnelse på en gruppe innenfor en art som har flere felles arvelige egenskaper som gjør at den kan skilles fra andre grupper av individer av samme art.

Her er en teatralsk beskrivelse av en slik rase – med mindre intelligens enn de som lærer av sine feil – teatralsk i den forbindelse at dette ikke er selve rasen som er beskrevet, men handlingen.
Første eksempel, la oss kalle eksempelet ved navn Bob Kåre.
Bob Kåre har komfyr. Den går på strøm. Og komfyren til Bob Kåre har fine brytere med mange tall på og ei luke hvor man kan legge frossen pizza inni, og så ligger pizzaen lenge nok inni der og kommer ut rykende varm og så lukter det pizza av den. Ja – vi skal ikke ta helt av her, det lukter i alle fall grandiosa.
Bob Kåre liker å lage mat i komfyren. Men en dag skrudde han på en av de andre bryterne også. Forrige gang han gjorde det, sved han tevannet, men det er aldri for sent å lære. Så Bob Kåre skrur på kokeplata og velger det høyeste tallet, for det må jo være det beste. Og plata blir rød og varm, og Bob Kåre ser på kokeplata. Så løfter han hånden, spriker med fingrene og legger hele flathånda på kokeplata.
Fyfaenihelvete som det svir og gjør vondt! Og Bob Kåre skriker høyt og jævlig, før han tar vekk hånda og blåser på. Det gjør kjempevondt og siden det er så varmt, går han bort til kjøkkenbenken og holder hånden under kaldt vann. Men han husker å slå av kokeplata først. Han har ikke lyst på te nå.
Dagen etter skrur Bob Kåre på den samme bryteren og velger det høyeste tallet, for han liker høye tall. Og når plata lyser rødt, legger han hånda på kokeplata og skriker fordi det er fyfaenihelvete så vondt.
Neste dag ser Bob Kåre på komfyren og rynker øyenbrynene. Det dunker og banker og svir i hånda hans. Han strekker ut den uskadde hånden, skrur på bryteren på fullt og når plata gløder varmt og hett, legger han den friske hånda oppå platen. Nå har han fyfaenihelvete vondt i begge håndflatene. Men han greier å slå av kokeplata før han skriker til kaldvannet.

Andre eksempel. Nå får vi hjelp av Kåre Gunnar.
Kåre Gunnar har også komfyr, men han har sauer også. Og et stort område hvor han pleier å slippe ut sauene på beite om sommeren.
Han slapp dem ut i fjor og året før og året før dette igjen. Det gikk ikke så bra. For tre år siden kom det bjørn inn i flokken og forsynte seg. Bjørnen ble værende i området så Kåre Gunnar var engstelig neste år da han slapp ut sauene i samme område. Han var redd for at det samme skulle skje dette året, som forrige år. Og bjørnen kom tilbake det året også, og forsynte seg.
Siden det var binne fikk han ikke gjennomslag for å drepe bjørnen på grunn av det dustete bestandsmålet.
Året etter satte Kåre Gunnar sauene på akkurat samme sted, og var redd for at akkurat det samme skulle skje igjen, slik som året før og året før det igjen. Og akkurat det samme skjedde det året også. Så i år, hva gjorde Kåre Gunnar da?
Kåre Gunnar satte sauene sine på akkurat samme sted og fortalte avisene at han lå søvnløs i påvente av at bjørnen skulle forsyne seg. Og da bjørnen gjorde akkurat det samme som tidligere år, og forsynet seg, gråt Kåre Gunnar digre krokodiller i lokalavisa og stilte på intervju med gjeipen langt nede på skjortekragen mens han fortalte at han i mange år har satt sauene sine på akkurat samme sted og sett at akkurat det samme skjedde med dem.

Akkurat. Enten du er så dust i nøtta at du legger hånda på en varm kokeplate tre ganger på rad uten å lære av det, eller du er sauebonde som setter sauene dine ut i et område hvor du forventer at det samme vil skje som de foregående år, så er du et soleklart eksempel på den greina av mindre intelligent rase som har sprunget ut av samme art. Bare veldig synd at ingen blir straffa for å legge hånda på kokeplata tre ganger på rad… og akkurat det samme for de sauebøndene som år etter år setter sauene sine i hjelpeløs tilstand i det området de forventer at det vil skje rovdyrangrep.

Det er den rasen av menneskearten som ALDRI lærer av sine egne feil.
Men det står ikke i Store Norske Leksikon…

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags