Åpenhet om psykisk og fysisk helse

INNSENDEREN: Irene Thorberg.

INNSENDEREN: Irene Thorberg. Foto:

Av

Jeg er glad for at stadig flere, også Kongen åpner for mer åpenhet rundt psykisk helse. Psykisk helse har svært stor påvirkning for den enkelte selv, men også for familie, venner og kollegaer.

DEL

LeserbrevProblemer med den psykiske helsen fører også med seg mange andre helseutfordringer. La oss være mer åpne om dette også. Og når vi snakker om å åpne oss mer om dette, ønsker jeg også at vi kan snakke mer om hvordan det er å ha demens og slag. Og hvordan dette også påvirker de rundt.

Det er så forferdelig skambelagt å snakke om hvordan det er for disse gruppene. Hvorfor skal det være så vanskelig å snakke om problemer med helse generelt, og følelser samt frustrasjoner og slitasje? Vi må også være på vakt for å kalle all angst og bekymringer for sykdom. Men, selv om man ikke er syk, kan en ha behov for å snakke med helsepersonell, en venn, en ukjent og så videre noen ganger for å sortere tanker og følelser, bekymringer, belastninger og mange andre livsutfordringer. Dette er viktig for å ikke utvikle sykdom og andre skader dette kan medføre.

Jeg har selv vært syk, jeg er og har vært pårørende. Jeg har følt på skammen over å ha vært sliten på grunn av andres sykdom og over selv å ha vært syk. Dette er jo egentlig bare dumt. Hvorfor kan vi ikke være mer åpne om livsutfordringer og livet generelt? Det er normalt å ha kroppslige og psykiske reaksjoner og det er normalt å kunne få behov for støtte, avlastning og annen helsehjelp. Vi har behov for at fastlegen har mer tid til å lytte til pasienten, et lavterskel psykisk helseteam hvor en ikke behøver henvisning til både for den syke og for de rundt, vi har behov for å kunne være åpne ovenfor hverandre i hverdagen og vi har behov for «verktøy» for å takle livsutfordringer som dukker opp. Det er unormalt å ikke bli utsatt for noen av disse utfordringene i løpet av livet, så la oss stå sammen om livet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags