Gå til sidens hovedinnhold

En berikelse for Kongsberg

Artikkelen er over 5 år gammel

Kongsberg før og etter mottaket er ikke det samme, skriver Jørn Steinmoen.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

«Dette er trist. Jeg har hatt det bra her», sier Safa Azizpur Mustafa fra Kurdistan / Iran.

Det ble en tårevåt avskjed for flyktningene som forlot mottaket på Raumyr denne uka. De 29 siste flyktningene ble busset til Hvalsmoen på Hønefoss og Haslemoen i Hedmark onsdag formiddag. Dermed er det satt punktum for mottaket etter bare noen knappe måneder.

LES: Tårevåt avskjed på Raumyr

Da det ble kjent i fjor høst at statlige myndigheter planla flyktningemottak i de gamle høgskolebygningene på Raumyr skapte det stor motstand. Mange fryktet at et mottak med opp i mot 1.000 flyktninger i et boligområde skulle bli konfliktfylt. Det hjalp ikke at lokalpolitikere forsøkte å stoppe det høye antallet som Utlendingsdirektoratet ønsket å plassere i mottaket.

For ca. åtte måneder siden flyttet de første flyktningene inn, og den avtakende strømmen av flyktninger til Norge har gjort at det aldri har bodd så mange som 1.000 flyktninger i mottaket.

Erfaringene er også at dette har gått svært bra. En viktig årsak er engasjementet som Kongsberg-folk og flere foreninger har vist. Også den enorme motstanden har vært viktig for at kvaliteten på mottaket var så høy. Det gjorde at folk mobiliserte for å skape et mottak som ga flyktningene en positiv start i et nytt, ukjent land.

Det har fått oss til å reflektere hvor heldig stilt vi er i Norge.

 

Det midlertidige mottaket har vært en berikelse for Kongsberg. Det har fått oss til å reflektere hvor heldig stilt vi er i Norge. Flyktningene har blitt tatt imot med varme, og den frivillige innsatsen har vist at Kongsberg-samfunnet bryr seg og ønsker å gi en hjelpende hånd til mennesker som må flykte fra sitt kjære hjem.

Kongsberg før og etter mottaket er ikke det samme. Kongsberg har blitt et varmere samfunn.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.