Hvorfor velger myndighetene å legge ned et av landets beste mottak? Og samtidig bygge opp et nytt i vårt område?

Min, og mange andres mening:

Raumyr statlige transittmottak legges ned fordi det fungerer for bra. Den tidligere høyskolen er det perfekte sted for et mottak. Den har et stort på-tvers-gående atrium med glasstak som har fungert som et inne-torg og møtested. Relativt ny, med god standard på bygningsmassen. Gangavstand til sentrum, og midt i turområdene. Mottaket er et av landets beste, har vi hørt fra UDI. "Makan til frivilliginnsats har vi ikke sett før", sa lederen på avskjedsfesten. 

Etter 8 mnd er det nå kroken på døra. Ingen veit hva det skal brukes til heretter. Hvor mye kosta det å sette det i stand til mottak? Hvor mange ansatte blir spredt, i en tid med stor ledighet i byen? Hvor mye kompetanse mister asylområdet?

Hvis noen flyktninger klarer å komme seg til Kongsberg heretter skal de til Bolkesjø hotell. Det pusses nå opp for mange millioner, og eier har en ettårig avtale med UDI om å være i beredskap. Hvor mye koster det? Hotellet ligger midt i skauen, i ei bittelita grend med 40 fastboende, som er veldig negative til å få flere hundre flyktninger der oppe. Mange mil til nærmeste by, og kanskje en buss om dagen?

Mao. perfekt, i forhold til myndighetene med sine "innvandringspreventive" hensyn. Ikke så fristende sted å komme til, for de som hører om sånne mottak. Og det blir lett å bevare fordommene våre mot flyktninger, når vi har dem oppi skauen, på avstand. Og de antagelig kommer til å tørne etterhvert, som alle normale mennesker ville gjort i den situasjonen.  

Sist, men ikke minst, det blir lett å sende flyktninger ut igjen. De forblir anonyme og usynlige, i ei bittelita bygd som ikke vil ha dem der. Det blir ikke samme frivilliginnsatsen der som på Raumyr. Ingen brysomme godhetstyranner som vil kjempe deres sak og protestere, i mils omkrets. Så det er nok pengene verdt.