Norske veikanter- en viktig naturressurs

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For noen år siden ble det satset på å rydde veikantene for at det skulle bli bedre oversikt i forhold til elgpåkjørsler.
 

Det ble ryddigere langs veikantene og bedre oversikt, selv om det nok kunne vært ryddet vekk litt mer skog. Den står litt tett på enda.
Imidlertid skjedde det noe mer enn det som var tilsiktet tror jeg, nemlig at veikantene nå er helt grønne og kortklipte. Dette kommer delvis av at veikantene blir klipt to ganger i året, noe som er helt unødvendig og kostnadskrevende. Vi trenger ikke så kortklipte veikanter for å se elgen eller rådyret som kommer byksende. Og det vi ikke ser lenger er de vakre delene av veikantene som nå blir klipt vekk. Før i tiden var veikantene mangefarget av norske ville blomster slik som geitrams, mjødurt (hvit og som lukter honning), kløver, hvitbladtistel, prestekrager osv. Det var det vakreste fargehav å se til.
Og ikke minst et matfat for alle insekter, bier, sommerfugler. Nå er det borte.

Er dette nødvendig? Er dette økonomisk? Nei, dette blir helt feil. Insektmengden er gått ned med 75 % i verden. Biene strever for å overleve. Matsikkerheten i verden er truet pga. dette.
Hvis vi slår veikantene om høsten og ikke om våren vil vi kunne redde sommerblomstringen og floraen vil så seg videre til neste år. Trær og busker vil bli klippet vekk om høsten og elgen /bilistene blir ikke truet noe mer enn før.
I andre land tar de nå i bruk så mye areal som mulig (inklusive veikanter) for å fremme insektenes spiskammer.
La oss gjør det samme og la oss igjen få nyte de vakre fargene langs veiene i Norge. Dette er også bra for turistnæringen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken