Nok en innlegg i skiltdebatten

FORSLAG: Her har Vidar Solli laget en skisse av hvordan han ser for seg Kongsberg-skiltingen.

FORSLAG: Her har Vidar Solli laget en skisse av hvordan han ser for seg Kongsberg-skiltingen. Foto:

Av

– Det var bra at noen våknet når vår politiske elite var i ferd med å sette opp et blått ”plekter” langs veien, skriver Vidar Solli i dette leserbrevet.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Dette er et tema som alle kan ha en berettiget mening om, det viser engasjementet spørsmålet har fremkalt. Det var bra at noen våknet når vår politiske elite var i ferd med å sette opp et blått ”plekter” langs veien.

Det er betimelig å spørre hva målet med skiltet skal være. Skal det fortelle at du nå er kommet til Kongsberg, skal det lokke turister til å svinge av eller skal det gi oss som bor her og de som pendler hit stolthet og identitet? Man kan også spørre seg om det er fortiden eller fremtiden det skal fokuseres på?

Det som skiller Kongsberg fra andre byer i Norge er vår industrihistorie. Industri og teknologi er det som skal sikre at Kongsberg også er på kartet om 100 år. Kongsberg vil aldri bli en turistmagnet, det må vi innse. Hvordan fortelle de som kommer til Kongsberg at de nå kommer til en by som er stolt av sin industritradisjon og som ønsker å være et teknologisk fyrtårn også inn i fremtiden?

Det er vanskelig å fortelle dette på en enkel måte på ét enkelt skilt. Man kunne kanskje tenke seg en stor skjerm som forteller en historie, men det vil sikkert Vegvesenet ha en mening om. Hva med å tenke litt annerledes? Historie og fremtid er en vandring i tid. Dersom det settes opp flere skilt med litt avstand, kan de gi den reisende en tidsreise som forteller hvor Kongsberg kommer fra og hvor byen har tenkt seg. Det kan godt være stor avstand mellom skiltene slik at forventningen bygges opp. Forslagsvis kan skiltene fortelle følgende:

Skilt 1: Gruvedrift (for eksempel mann med hammer og meisel)

Skilt 2: Starten på industrieventyret (gevær og hvalkanon)

Skilt 3: Dagens industri (maritim, space, forsvar, offshore)

Skilt 4: Teknologibyen Kongsberg, der fremtiden skapes (Teknologibyen kan utelates, det ligger implisitt i de historien som fortelles)

Skiltene kan utformes på en måte som reflekterer at vi lever i den 21. århundre med kreativ bruk av LED belysning uten at det blir for «harry». Bildene kan gå fra sort/hvitt til full farge for å understreke tidsspennet, det kan benyttes fotografier eller enkle figurer og symboler. Her kan kreative sjeler utfolde seg.

Uansett håper jeg beslutningstakerne tenker gjennom over hvilken funksjon skiltet/skiltene skal ha og om det skal fokuseres på å få turister til byen eller å underbygge byens identitet.

Lykke til!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags