Musikklivet trenger gode lokaler - til øving og konserter

Av
DEL

LeserbrevVi har venta lenge. 10 år tok det å jobbe frem Kongsberg Musikkteater som konsertarena. Å få en skreddersydd sal til musikk, dans og teater var en drøm som blei realisert. A få 1 stor sal og 1 mindre sal der lokale foreninger og kulturskole fikk muligheten til å leie, var også en drøm som gikk i oppfyllelse takket være godt samarbeid mellom en løsningsorientert kommune, frivillighet, politikere og sponsorer.

Musikklivet ønsket seg mange øvelseslokaler i bygget. Det fikk vi ikke til, men ukas 3 første dager og tidvis helga er begge salene øvingsrom for lag, kulturskole og foreninger. Barn og unge øver gratis, akkurat som idretten i idrettshaller og kunstgressbaner. Voksne lag betaler lokal pris.

Kongsberg har et rikt kulturliv og behovet for øvingsrom er ganske prekært. Musikere og sangere sitter i kantiner, i kirker, i klasserom, gymsaler, på menighetssenter med dårlig akustikk i forhold til hva de driver med og det går utover hørselen til slutt. Personlig har jeg fått hørselsskade etter å ha dirigert Guttemusikkens aspirantkorps i 15 år i klasserom på Fredheim skole. Band har også dårlige vilkår og nå reiser ut av byen for å øve. Det koster penger. Jeg håper musikere og sangere snart får bedre "arbeidsforhold" slik at vi slipper å få mange med hørselsskade. Heldigvis er dette satt på dagsorden i flere kommuner. 2017-utgaven av «Norsk Musikkråds normer og anbefalinger for lokaler til musikkformål» er klar. Øverom deles inn etter  antall utøvere og NS8278 fastsetter minstekrav for 4 ulike romstørrelser:

- Øvelsescelle for 1-2 personer

- Lite ensemble/rom for små grupper

- Mellomstore ensemble/rom for middelstore grupper

- Stort ensemble/ rom for helt orkester/kor/korps/storband

Kriteriene kan studeres i Norsk Standard   8278. Disse normene we enestående i hele verden og blir viet stor oppmerksomhet internasjonalt. Jon G Olsen presenterte normen på en akustikkfonferanse i Boston 2017.

Kongsberg kommune har tatt på alvor musikklivets innspill ang. dårlige øveforhold. Arbeidet med øvingsrom er under planlegging og vi venter med spenning på hva som kan tilrettelegges for at det frivillige kulturliv får tilgang til disse rommene i samarbeid med ny videregående skole.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags