Husker du tiden da vi trakk i snora, la på røret og dro på epleslang?

Var ting bedre før, spør Jenny Ulstein journalist i Laagendalsposten.

Var ting bedre før, spør Jenny Ulstein journalist i Laagendalsposten. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KommentarDet er sommer og det er ferietid. Men det er også tiden for lange dager uten mål og mening, skole, fritidsaktiviteter og tidsklemma.

Det får meg til å tenke på den gangen jeg var ung, og på noen av de utrydningstruede fritidsaktivitetene vi barn bedrev den gang.

Jeg er født på 1980-tallet, du vet det tiåret da vi trakk i snora etter å ha gått på do og la på røret etter å ha snakket i telefon. Det tok meg omtrent 15 år å slutte å kalle det som etter hvert har utviklet seg til en liten mobil, for et rør. Fortsatt kaller jeg det å avslutte en samtale for å legge på, og fortsatt kan jeg kjefte på barna fordi de har glemt å trekke i snora etter å ha vært på do.

Hvilken snor, spør de da.

Men tilbake til de utrydningstruede aktivitetene. Noe av det gøyeste jeg visste da jeg var liten, var å ringe på og stikke av. Etter at jeg ble voksen og flyttet inn i egen bopel, har jeg ennå til gode å oppleve at det ringer på døra, for så å se en liten tass som løper for livet og kaster seg inn nærmeste busk.

Epleslang var også gøy. Det var liksom noe med den følelsen av jakt og den bitte lille, men litt gøye frykten for å bli tatt. Eplet var liksom bare en bonus. Nå spiser barn helst epler kun om de får det servert, ferdig skjært opp og helst skrelt.

Sommeren var lang på 1980- og 1990-tallet, og den er fortsatt lang i dag. Logistikken for å få alle ukene til å gå opp og alle til å bli fornøyde er et herk, host – puslespill, både for meg og andre foreldre, ekser, kjærester og eksers kjærester. Ukene fylles febrilsk opp med fotballskole, ferieturer og besteforeldre på begge sider, og google-kalenderen ser ut som den er angrepet av et russisk virus.

Også ender man som regel opp som i fjor og året før der igjen, med dager eller uker uten noen form for opplegg.

Hva søren skal barn i 2017 egentlig finne på da? Epleslang og ringe-på-og-stikke-av?

Ikke nødvendigvis, det er liksom litt «1989». Men om man legger på røret, drar ut stikkontakten og sender barna på dør, kan det jo hende at de selv klarer å pønske ut noen nye aktiviteter, som de kanskje vil se på som utrydningstruede om noen tiår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags