Sølvutvinning på Kongsberg veldig langt tilbake i tid

Minnesmerket "KORSET"

Minnesmerket "KORSET" Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Forfatter, artikkelforfatter og foredragsholder Per Bremnes har siden 1984 forsket på ferdselen på Hardangervidda langt tilbake i tid. Han har også påvist flere arkeologiske minner langs slepa Eidfjord – Hol.

I det utmerkede leserbrevet «Normannslepene og andre sleper på Hardangervidda» skriver Bremnes: «Vi må likevel ikke la oss villede av mangelen på skriftlige kilder».

Det samme gjelder selvfølgelig sølvutvinning på «Kongsberg» for flere tusen år siden, blant annet i «gruveåsen». Vi finner bevisene i marka, i berget og ved arkeologi – ikke ved å sjekke regnskapet for Kongsberg Sølvverk.

Tar vi turen opp til Korset kan vi lese: «Her rastet Kong Christian 4 da han i slutten av April 1624 besøkte de nyoppdagede sølvgruver». Det var nettopp det han gjorde, han besøkte de gamle gruvene som ble gjenoppdaget og gjenopptatt, og det han gjorde var å industrialisere sølvutvinningen her på berget.

Mange av disse gruvene og byggverk i den anledning er godt synlig i dag. De eldre gruvene og de forhistoriske gruvene ble i stor grad «spist opp» etter hvert som industrialiseringen førte til at gruvene økte i volum, og mange av disse er også mindre synlig grunnet overdekking.

Ser man nøye etter, vil man imidlertid finne spor av gamle forhistoriske gruver og bergverk. For å grave dypere i denne materien, er man avhengig av arkeologiske undersøkelser, gjerne utført av kompetent personell, gjerne med internasjonal kompetanse om forhistorisk gruvedrift andre steder i verden. «Kongsberg» var en internasjonal «by», alt for meget lenge lenge siden.

Nettopp derfor er det også naturlig at skulpturbyen Kongsberg har et sitat fra visesangeren Kari Bremnes innhugget i stein på fortauet på andre siden for politikammeret.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags