Pissprat

Av
DEL

Leserbrev"Klokken 00:30 oppdaget patruljerende politi to menn som urinerte i sentrum. På Twitter meldte politiet at det dreier seg om en mann i 20-årene og en i 30-årene. Begge skal ha blitt anmeldt for urinering på offentlig sted."

Sakset fra Laagendalspostens lokalnytt søndag 10. november, men nyheten kommer stort sett hver søndag morgen. Om det er viktig å opplyse om syndernes alder, det skal jeg ikke uttale meg om. Men hvorfor ikke ta bakmennene, de som selger ølet som uvegerlig fører til uimotståelig migetrang? For her er det ikke snakk om viljestyrkens seier.

Så til det språklige. Jeg har sett på de ulike verb som betegner en relativt vanlig aktivitet, basert på et relativt vanlig basalt behov. 'Mige' er et eldgammelt slikt verb, det ser vi av at det er et sterkt verb. Vikingene meig altså, forhåpentligvis gikk det bra der de sto ved båtripa i blåsten. Og de kjente ikke til verbet pisse.

Bøyningen av verbet er grei i nynorsk, men ikke i normalisert bokmål: mige - meig/meg - har meget. Altså vil følgende svært hypotetiske samtale være grammatisk korrekt: "Meg De meget i går? Nei, i det siste har jeg ikke meget meget."

Vi smågutta på Notodden trodde det var vår egne spesielle sjargong når vi sa mige. Slik var det altså ikke. I sin tid ble ordet etter hvert opplevd som stygt, og dels avløst av det fine franske verbet for å sprute; pisse. Med tida ble også dette opplevd som for kraftig for sarte sjeler. De valgte en lett lydkosmetisk endring, resultatet ble 'tisse'. Min vestlandske bestefar gikk enda lenger og sa nisse.

Merkelig at det er så vanskelig å omtale nødvendige og daglige aktiviteter, vi vil ikke være vulgære. På Notodden folkeskole fikk vi beskjed om ikke å spørre om å få gå på do, vi måtte spørre om å få gå i gården. Og dass er det svært ufint å si. Opprinnelig er det svært forsiktig og fra tysk: Das (Häuschen), det vesle huset.

Vi kan også late vannet, vi har muligheter til å variere språkbruken. Og så har vi altså dette verbet 'urinere'. Vi sier vel ikke til daglig at vi må urinere? Bortsett fra i medisinske sammenhenger finner jeg det bare i tilfelle som politiet slår ned på. Er det den juridiske termen? Et verb som betyr ondsinnet og forbrytersk miging? Spørsmålet bør være språklig interessant, jeg bedriver da ikke pissprat?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags