Står fast i myra

Dag Fossen

Dag Fossen Foto:

Av
DEL

LeserbrevPå Bjørkeseter i Statskog sine skoger, forgår det nå den utroligste ting i verden.

Noen har bestemt, det er ikke Statskog, det er ikke Kongsberg kommune, men jeg er kjent med at det er Miljødirektoratet som betaler, så da har vel de bestemt via Fylkesmannen sin miljøvernavdeling.

Initiativet skal visstnok komme fra Statens Naturoppsyn sin mann i området. Det er så vidt kjent ikke behandlet kommunalt.

Hva foregår?

I ei myr som blei grøftet med håndmakt for om lag 100 år siden, hogges all vegetasjon, dette skal så graves ned i myra. Dernest skal myra demmes opp slik at det skapes et vannspeil. To maskiner skal holde på i fem uker. Kostnad antas å ligge opp mot 300.000 kr.

Så rike er vi blitt at tidligere tiders slit ingen verdi har. Så liten kunnskap har vi at noen, hvem det nå er, kan leike seg med fellesskapets penger.

Når Statskog hogger, presses hoggerne på siste krone. Dette slik at det kan skapes overskudd som via utbytte til staten siden kan røres vekk i myra.

Kan noen i det offentlige redegjøre for dette tiltak? Kan Herredsskogmesteren i Kongsberg informere oss?
Hvorfor det gjøres? Hva det koster? Hvorfor virket ikke nyttiggjøres som flis? Hvem som har vedtatt dette? Og til slutt om det er vurdert å la myra inngå i skogskolen i Saggrenda sitt undervisningsopplegg slik den ligger – urørt – som et tegn på hvordan en forsøkte å drive fram mer skog i tidligere tider.

Ta dere en tur å se på galskapen, kjør til Bjørkeseter og gå til venstre – ut i myra – som ikke lenger er så drenert som man i sin tid forsøkte å gjøre den, før noen har satt maskiner på saken.

Les også: Folk reagerer på maskiner i skogen: – Dette er et miljøprosjekt


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags